Színház

Egy tisztességes éjszaka

előadás, magyar, 2014.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Kolozsváron, valamikor a XX. század első felében volt egy nyugodt, kedves életű kis kupleráj, a Gerendás. Ennek a Gerendásnak állandó, tiszteletbeli vendége volt Kelepei Jenő, helyi egyetemista, akit annyira megkedvelt a ház népe, hogy a bordélyházat vezető Mutter felajánlotta neki, költözzön be közéjük, éljen olcsóbban, jobban, finomabb, otthoni ízekkel, és legyen ő a férfi a házban, mondhatni, kakas a tyúkocskák között.
Az élet már-már idilli volt a Gerendásban, a régi és az új lakók számára egyaránt, míg nem egy szép napon Kelepei mamája úgy döntött, meglátogatja az ő egyetlen kisfiát Kolozsváron...

A színpadi adaptáció Hunyady Sándor "A vöröslámpás ház" című novellájából készült, amelynek filmes feldolgozása Makk Károly rendezésében, Cserhalmi György és Psota Irén főszereplésével korábban nagy sikert aratott hazai és nemzetközi szinten egyaránt.

Hegedűs Géza, az egyik legelismertebb magyar irodalomtörténész szerint"... igazi, múlhatatlan értéke Hunyady életművének: a novella. Szinte ontotta a remekműveket, amelyekben igazi drámai erővel egyesül humor és tragikum". Ez a megállapítás maximálisan igaz erre a művére is. Valóban, kiválóan ötvöződik ebben a novellájában is a humor és az olykor keserű társadalomrajz is, az emberi értékek vagy éppen azok hiánya mentén. Olyan értékek ezek, amelyek függetlenek történelmi koroktól, és melyek a XXI. század második évtizedében is gondolkodóba ejthetik a nézőket. Humor és gondolat egyszerre jelenik meg tehát a színpadon.

Az Egy tisztességes éjszakát elsősorban szegedi, vagy Szegeden tanuló fiatal színi növendékek és színjátszók adják elő, amely biztosítja a történet és az abból adódó komikus szituációk lendületességét, lüktetését, fiatalosságát.

Szereplők:
Gyekiczki Balázs
Máté-Tóth Emese
Benkő Brigitta
Mérnyei Ilona
Csíkos Mariann
Bárány Bettina
Kurtai Nikoletta/Jeney Luca
Bogdán Réka
Tichy-Rács Ádám/Lipták László
Simony Attila
Kiss Gábor
Rácz László
Hardi Csaba
Ivaskó Gergely

A(z) Független Színház Magyarország előadása

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások