Színház

Elfújta a szél

balett, 3 felvonás, magyar, 2007.

Értékelés:

2 szavazatból
Szerinted?

A balettet MARGARET MITCHELL világhírű regénye ihlette - egy történet, melyen a Vivien Leigh és Clark Gable főszereplésével megalkotott filmklasszikus (1939) révén generációk nőttek és nőnek fel.

Scarlett O'Hara Észak-Georgia ünnepelt szépsége, s egy gyönyörű birtok, "Tara" ifjú úrnője. Tizenhat évesen mindenkivel flörtöl, szívét csupán egyetlen férfi tudja meghódítani, habár akaratlanul: a szomszéd birtok örököse, Aschley Wilkes. Amikor Aschley rokonát, Melaniet veszi feleségül, Scarlett bosszúból összeházasodik Melanie bátyjával.
Közben kitör az Amerika történelmét átalakító Észak-Dél háború. Tara, és ezzel együtt Scarlett élete is alaposan megváltozik. Férjét hamarosan elveszíti.
Rhett Butler, a nagyvilági üzletember, szíve mélyéből szerelmes a gyönyörű Scarlettbe. Mindig a közelben jár, és azonnal megjelenik, ha az asszony segítségre szorul, bízva abban, hogy az előbb-utóbb viszonozni fogja forró érzelmeit. Scarlett azonban továbbra is Aschley-be szerelmes.
A szép és akaratos nő a túlélés érdekében (és gyönyörű, szeretett "Tarája" védelmében) szinte bármely kompromisszumra hajlandó. Ha kell, hát puskát ragad, hogy agyonlője a fosztogatót, de attól sem riad vissza, hogy testét használja fel a cél érdekében. Két férj hal el mellőle - míg végül hozzámegy a szerelmes Rhett Butlerhez. Mindent megkap: pénzt, biztonságot, "Tara" él és virágzik - mégsem boldog.
Egy nap életének két megdönthetetlen bástyája hull le: Melanie meghal, s ő elveszíti ennek a nagyszerű asszonynak a szeretetét. Az összetörten gyászoló Aschley láttán pedig rá kell döbbennie, hogy a férfi mindig is Melaniet szerette, s rá csak mint szép nőre vágyakozott.
Fájdalmában felnyílik a szeme. Végre megérti, hogy életének egyetlen igaz társa Rhett Butler - ám Butlerben addigra kihuny a láng, és elhagyja Scarlettet...

A(z) Magyar Állami Operaház előadása

Bemutató időpontja:

2007. március 23., Magyar Állami Operaház

Stáblista:

Hozzászólások