Színház

"Emléket hagyni"

táncelőadás, magyar, 2016.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

A Tanac Néptáncegyüttes előadása.
Képek a magyarországi horvátok néphagyományaiból.

Magyarországon, a nyugati és déli végeken még él egy olyan hagyományos kultúra, amely eredetében a Balkánra, mai állapotában a Kárpát-medencére mutat. A Balkánra a színes-gazdag népviseletÉben, a templomi áhítatot idéző többszólamú éneklésben, abban, hogy mindenki egyenlő a körben. A Kárpát-medencére a körből kiváló páros táncokban.

A baranyai és Dráva menti horvátok 300 éve érkeztek az új hazába. Hagyományaikat, katolikus hitüket mindvégig megtartották. Falvaik távolabb esnek a világ zajától, s a vidéki csendességben még felhangozhat a tambura, ritkábban a duda hangja. Még lehetséges a tánc.

A hűvös tisztaszobákban, a nagymamák fennhatósága alatt még állnak szekrények, amelyek egy nép, egy-egy népcsoport történetét őrzik. Szőttesek, viseletek, amelyeket az utódoknak őriztek meg. Van olyan, ami egy évig készült. Akkoriban, amikor esténként nem a képernyők, hanem a tízes petróleumlámpák világítottak. Kinyílnak az ütött-kopott falusi ajtók, vendégségbe érkezünk. Isten hozott, kedves vendég! Dobro dosli!

A műsorban szereplők: baranyai és Dráva menti hagyományőrzők, énekesek, zenészek és a Tanac Néptáncegyüttes táncosai.

A(z) Hagyományok Háza előadása

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások