Színház

Euripidész : Élektra

beszélgetés, magyar, 2014.

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

A Színház- és Filmművészeti Egyetem Elméleti Intézete nyilvános beszélgetéssorozatot indít a hazai színházi élet aktuális kérdéseinek körbejárására. A beszélgetéseket színházi kritikusok moderálják, a résztvevők kifejezetten fiatal, 30 év alatti színházcsinálók. Az egyetem rendező szakos hallgatói és frissen végzett színházi rendezői mellett a Maladype Színház, a Kompánia Színházi Társulat, a Nemzeti Színház és a Krétakör is képviselteti magát.

Mennyire lehetünk elitisták? Kell építeni a nemzetet egy előadásnak? Van-e helye a mai magyar színházi életben a szerzői színháznak, kísérleti műfajoknak? Mennyire kell mobilnak lennie egy alkotónak vagy egy előadásnak? A gondolkodtatás vagy a szórakoztatás funkció fontosabb a színházban? Többek közt ezekre a kérdésekre keresik a válaszokat az első beszélgetés és az azt követő 5 alkalom folyamán a jövőre 150 éves egyetem fiatal alkotói.

A szervezők, az SZFE Elméleti Intézetének hallgatói fontosnak tartják, hogy a fiatal, 30 alatti színházcsináló emberek nyilvánosan vitázzanak egymással, beszélgessenek olyan témákról, amikről a 30 felettiek már lehet, hogy véres háborúkat folytatnának, vagy fásult köröket futnának. Az érintett témák tudományos szintű vizsgálata nem lehet célja egy ilyen beszélgetés sorozatnak, sem a teljes színházi élet minden szegmensének érintése, de jó eséllyel lehet belőle elgondolkodtató keresztmetszet. Az SZFE hallgatók pályájuk elején lévő, fiatal alkotókat hívtak meg, akik létrehoztak már a közönség számára sikeres, karakteres színházi előadást, de még nincs egyértelműen kialakult hangjuk, stílusuk.

A(z) Színház- és Filmművészeti Egyetem (Ódry Színpad) előadása

Stáblista:

Hozzászólások