Színház

Farm Bt

színjáték, magyar, 2009.

Értékelés:

3 szavazatból
Szerinted?

A Farm Bt egy alvállalkozás, az audiovizuális megjelenés hierarchiájának legalján - pornófilmet gyártanak. Fő megrendelőjük régóta nem fizet rendszeresen, illetve történetünk ott kezdődik, ahol már egyáltalán nem fizet. Nem is tud (mert az internet megöli a profi szexipart), és nem is akar. A Farm Bt fellázad, s úgy dönt: független filmstúdióként működnek tovább, és leszámolnak a szexiparral - mindörökre. Ettől kezdve ők a Farm Kft. Először önerőből reggeli televíziós-műsorba gyártanak tv-shop műsort, majd eljön a Kánaán - ők készíthetik a Kenó sorsolást is. Álmodozásra is futja, a közös nagy cél is megfogalmazódik: akár játékfilmet is készíthet a Kft. Ahogy gazdagodnak, úgy csúszik szét a demokrácia a cégen belül, nőnek a feszültségek, a legnagyobb sztár (ő húzza a számokat) lelép, és szép lassan a hitelre vett technikai felszerelés is elpárolog a stúdióból. Magyarázat mindig van, a demokratikusan kijelölt főnökség előre fogalmazott válaszokkal nyugtatja (nyugtalanítja) a Kft munkatársait. Szép lassan elfogy a munka, és ismét kezdenek lekerülni a felsőruhák, főleg a kamera előtt. A régi fővállalkozó, Wolf újra feltűnik, és nem haragszik - mi több, üzletet ajánl, és sok pénzt hoz. Cserébe semmit nem kér, csak egy kis részesedést.
Kidobják.
Aztán aki kidobja, azt is kidobják. Sőt nagyon meg is verik.
Már semmi ruha sincs legfelül.
Játékfilmről már szó sincs.
Tulajdonképpen semmi sem történt.
Csak minden szomorúbb.

A Farm Bt előadás alapötletét Orwell Állatfarm című meséje adta. A darab követi az eredeti mű érzelmi vonulatát, ugyanakkor az eredeti mű szövegeit (amúgy sincs sok) egyáltalán nem használja. A szövegkönyv a játszó színészek bevonásával készült el. Az előadás technikai bravúr, hiszen egy működő filmstúdiót mutatunk be hátulról, azaz a színházi kommunikációt vegyítjük az audiovizuális kommunikációval. A képernyőkön látható mozgóképek (egy része élő, egy része gyártott anyag) követik a dráma dramaturgiáját, és tökéletesen egészítik ki a színpadi eseményeket. Mi több, az előadás végén a technika átveszi a hatalmat: a vezérigazgató úr már videó üzenetben kommunikál (parancsol) beosztottjaival.

A(z) Weöres Sándor Színház előadása

Bemutató időpontja:

2009. október 30., Weöres Sándor Színház

Stáblista:

Hozzászólások

1/10
csuribuksi 2009 dec. 09. - 11:44:44 1/10 Előzmény pajcs
Többször is olvastam az Állatfarmot és modern feldolgozásban a békéscsabai elõadás abszolút követi az orwell-i vonalat, míg a szombathelyi förmedvény.
pajcs 2009 dec. 05. - 07:58:51
Csak a pontosság kedvéért, a Disznójátéknak sok köze nincs Orwellhez, Czakó Gábor mûve, és teljesen más a mondanivalója! Mielõtt okoskodik a kedves hozzászóló olvassa el az Állatfarmot, tényleg megéri. Egyébként tényleg jól elrontották az egyébként remek mûvet, ebben egyetértünk, borzasztó volt...
1/10
csuribuksi 2009 nov. 22. - 08:51:09 1/10
Rettenetes darab, öncélú káromkodásokkal, harsány ripacskodással.
Kínosan hosszú és unalmas.
Az eredeti kiváló mû megcsúfolása.

Aki ezt Orwelltõl színvonalas elõadásban, kiváló színészekkel akarja megnézni, ajánlom a békéscsabai színház:Disznójáték címû darabját.