Színház

Faust, az elkárhozott

táncelőadás, magyar, 2016.

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

Dubrovay László több mint két évtizede fejezte be nagyszabású balettjét. A Faust, az elkárhozott története Goethe remekművének 1. és 2. részét követi, s miként a filozofikus dráma, úgy a zene is enciklopédikus teljességre törekszik. "Amit tudok a mai zenei eszköztárról, minden jelen van benne" - nyilatkozta egykor a szerző. S valóban: a zenekar különleges színekben fürdik, a táncrészletek eleven karaktereket mintáznak, a hangok szinte maguktól is képekké válnak.

Vincze Balázs, az est koreográfusa szerint Dubrovay Faust-víziója "monumentális, szinopszisa aprólékosan részletezett, elképesztően színes, a zenemű szinte tánc nélkül is vizualizálható, és a zeneszerző személyisége legalább annyira inspirál, mint Faust bolyongása, szerelmei és pokoljárása".

"Egy tisztességes, becsületes, példamutató élet után az elkárhozás megtörténhet? Győzhetnek a gonosz erők?" - kérdezi Dubrovay László. "Erre a kérdésre válaszol a táncdráma, melynek zenéje az elmúlt 70 év egyik legnagyobb szabású eredeti balettkompozíciója. A cselekmény dramaturgiája számomra lehetőséget nyújtott sokféle hangvétel, gesztus- és mozdulatgazdag zenei anyag megteremtésére, amely szolgálja a tánc és a mozgás közlésrendszerével együtt a harmonikus színpadi megvalósítást."

A(z) Pécsi Nemzeti Színház előadása

Bemutató időpontja:

2016. április 22., Pécsi Nemzeti Színház

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások