Színház

fekete-fehér-igen-nem

előadás, 2011.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Az idén megújult formában és koncepcióval megvalósuló Tánckommandóra három, a hazai kortárstánc élet meghatározó társulata, Bloom!, HODWORKS, Tünet Együttes készített közös produkciót, amelyet tematikailag és helyrajzilag is egy vezérfonalra fűztek fel. A fekete-fehér-igen-nem c rendhagyó "sétaszínházi" előadás dramaturgja Ardai Petra, a holland Space társulat alapító tagja és rendezője.

A kiválasztott városrész különböző tereit és szegleteit belakó munka izgalmas kihívás volt mindhárom koreográfus számára: Szabó Rékanak (Tünet Együttes), aki eddig nem koreográfusi szemmel járta a várost, mindenképpen új feladat volt a városi terekben való gondolkodás és alkotás.. Dányi Viktória (Bloom!) bár úgy gondolta, jól ismeri ezt a negyedet, mégis új tereket, sőt távlatokat fedezett fel az ott folytatott alkotómunka során. Hód Adriennt (HODWORKS) pedig, mint korábbi helyspecifikus munkáiban, most is a tér és a hozzá kapcsolódó környezet, valamint e kettő kapcsolata, kölcsönhatása foglalkoztatta.

A Városháza térről induló séta egy mindenki számára ismerős, forgalmas, változatos, ugyanakkor részleteiben kevésbé ismert színtérre kalauzolja a közönséget. Ennek az alkotók által újradefiniált térnek a belakása, megszemélyesítése nyár folyamán egy közös műhelymunka során alakult ki, ahol az eltérő gondolkodású koreográfusoknak egymásra és önmagukra is reflektálniuk kellett. ."Számomra nagyon fontos, hogy a jeleneteimbe milyen akcióból érkeznek vagy milyenbe mennek tovább a nézők. Ezek az élmények mind hatással vannak a befogadóra, amivel nekem, mint alkotónak számolnom kell a koreográfiámban." - fogalmazta meg Hód Adrienn.

Ardai Petra, a holland Space társulat alapító tagja és rendezője saját munkáiban a valóság színházi leképezésével foglalkozik. Az erős vizualitással, költőiséggel, az érzékszerveinken keresztül megragadott valósággal dolgozó művész számára érdekes tapasztalat volt, hogy "a felkért koreográfusok bár képekben gondolkodnak, mégis milyen könnyedén képesek azt dinamikával szinte szétfeszíteni."

A termékeny próbaidőszakot követően három napon (augusztus 24-25-26.), két-két időpontban (17.00 és 19.00) vehetnek részt az érdeklődők ezen a különleges "sétaszínházi" előadáson, hogy ők is újra felfedezhessék Budapest talán egyik legizgalmasabb negyedét.

Résztvevő társulatok

Bloom! - Alkotók, előadók: Bobor Ági, Dányi Viktória, Furulyás Dóra, Hevér Zsófia, Sebestyén Tímea, Tóth Alma
Hodworks - Társulatvezető - koreográfus: Hód Adrienn Előadók: Cuhorka Emese, Hód Adrienn

Tünet Együttes - Társulatvezető - rendező: Szabó Réka Előadók: Gőz István, Szász Dániel
Szöveg: Peer Krisztián Színészek: Bánki Gergely, Nagy Mari

Dramaturg: Ardai Petra

Szervezés: Erdődi Katalin, Kőhegyi Ilona, Pintér Gábor

A(z) Városháza tér előadása

Stáblista:

Hozzászólások