Színház

Görgey (Az áruló)

dráma, 2 felvonás, magyar, 2001.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Mennyiben volt más Görgey Artúr, a tábornok, mint a szabadságharc többi vezéregyénisége , mitől képes a nemzet rásütni a szégyen bélyegét arra, akit tisztelettel kellene öveznie, s hogyan viseli el és dolgozza fel a vádat maga Görgey, akinek "gyanús", gúnyosan szikrázó blazírtsága mögött inkább nehéz ifjúkor és természettudományos iskolázottság rejlik? Németh László, miközben e kérdésekre keresi a választ, nem Görgey felmentésén fáradozik, csupán elénk állít egy történelmi alakot, aki "a romantika nagy parádéja idején" már a romantika bírálatát képviseli.

"1945 után még inkább felerősödnek Németh László gondolkodásában a XIX. századi példaadók iránti vonzódások - írja Füzi László, az idén száz esztendeje született író monográfusa. - Pályájának "tolsztoji" fordulata kötődik ezekhez az esztendőkhöz: egyre inkább az etikai vizsgálódás és a civilizációs szemléletmód lesz a jellemzője írásainak. Láttuk
a harmincas évek elején a század új szellemiségének kívánt irányt szabni, most azok válnak példaadókká, akik - szembeúsztak - századukkal..." Ebben az értelemben érdekli Görgey Artúr alakja is.
A(z) Gárdonyi Géza Színház előadása

Bemutató időpontja:

2001. október 7., Gárdonyi Géza Színház

Stáblista:

Hozzászólások