Színház

Gyász

előadás, magyar, 2010.

Értékelés:

5 szavazatból
Szerinted?

Mély fájdalommal, megtört szívvel tudatjuk, hogy nem vagyunk többé. Hosszú betegség után komikus hirtelenséggel kihunytunk. Mintha sose lettünk volna. Jobb is, hogy a végefelé már egyre kevesebben látogattatok, az ember úgysem tud méltósággal az ágyba vizelni.
Kliséink még itt kísértenek. Nyomot hagytunk, de hogy olvas-e belőle bárki is...
Szegényebb lett a szegény világ, és még csak észre sem veszi.

Emléke örökkön él.
Vagy legalábbis amíg mi vagyunk.

A Katona József Színház és a Tünet Együttes koprodukciójában készülő darab központi kérdése, hogy mit is gyászolunk valójában, amikor gyermekkorunk kultúráját és értékrendjét siratjuk el. Vajon azért érezzük-e annyira idegennek magunkat a jelenben, mert devalválódtak az értékek, vagy csak azért, mert megöregedtünk, és érdeklődés nélkül semmi sem tetszik. Tessék, mi tetszik?

A Gyász azt a visszatérő kérdést feszegeti, hogy mennyi létjogosultsága marad annak a művészet- és világfelfogásnak, amire már senki sem emlékszik és senki sem kíváncsi rajtunk kívül. Érvényes-e ma a kultúra elfáradásáról beszélni, vagy olyan visszatérő gondolat ez, mely leleplezi saját mindenkori hamis ájtatosságát?
A darab valamennyi szereplő alkotó közreműködésével készült.

A(z) Kamra előadása

Bemutató időpontja:

2010. május 14., Kamra

Stáblista:

Hozzászólások

10/10
CinkaPanna 2011 febr. 20. - 02:26:20 10/10
Szerintem meg nagyon jó,kellemes és szórakoztató a darab.A kezdeti tárlatvezetést is jó ötletnek tartom.Na és persze hogy él a mûvészet tovább,kétségünk sem lehet felõle!:))A színészi játék is nagyszerû volt,Elek Ferenc,Fullajtár Andrea,Hajduk Károly,Tenki Réka és a táncosok és a zenészek is,mind remekeltek!:))
7/10
Surabaya 2010 nov. 28. - 10:51:26 7/10
Tegnap láttam az elõadást. Szomorú voltam utána, mert elhittem, hogy a mûvészet öncélú, hogy nem érdekli, mi a valóság, ahogy a Szabó Márta által zseniálisan megformált figura is csak csendes õrültként téblábol elõször a nézõk, aztán az öncélú mûvésztársak között.
Akkor most merre tovább?
2/10
oszizambo 2010 jún. 02. - 22:06:49 2/10
A Rezes J. lábjátéka világszám, a darabban van még egy-két "C" elem (három szólamú nõi énekkar németül, az egylábon állás világcsúcsa, szintén Rezes J., stb.), de a sztori nagyon hiányzik belõle, ezért igen unalmas, és gyenge. A színészek fizikai fájdalma nincs egyensúlyban a darab értékével.