Színház

Hajmeresztő

előadás, magyar, 2009.

Értékelés:

4 szavazatból
Szerinted?

A Paul Portner - eredetileg Pörtner - német író tollából 1963-ban kipattant színdarab eredeti szándéka szerint pszichodrámának indult annak demonstrálására, hogy hogyan is működik az elme egy bűntényre való visszaemlékezés kapcsán, igen mérsékelt sikerrel, mígnem 1976-ban rá nem akadt két amerikai színházi szakember, akik aztán átdolgozásukkal 1978-ban elindították világhódító útjára a művet, mely egyben magáénak tudhatja a "soha-ilyen-sokáig-Broadway-n-egyhuzamban-futott-prózai-előadás" megtisztelő címet is.
Mert mi történik akkor, ha egy teljesen hétköznapi napon egy hétköznapi fodrász-szalon feletti szobában egy nem hétköznapi esemény, azaz egy gyilkosság történik? És ha minden jel arra utal, hogy a gyilkos a szalonban tartózkodik, akárcsak a rendőrség? Ki mire és hogyan emlékszik? És ki a gyilkos? A darab igazi sikerének titka azonban a szórakoztató krimiségén túl valójában az, hogy a közönség aktívan részt vesz a színdarab "sorsának" alakításában, hisz a nézőtéren ülők kérdéseikkel - melyeket az előadás szünetében (sőt! Sokkal inkább a második rész alatt!) tehetnek fel - sarokba szoríthatják a szereplőket, és egy jó kérdéssel bizony lebuktathatják azt, aki a gyilkosságot elkövethette. A színészeknek tehát estéről-estére improvizálniuk kell az aznapi kérdések alapján a történet alakulását - persze bizonyos "sarokpántok" mentén. Mivel azonban nincs két egyforma "nézőtér", az események alakulásának pikantériáját az adja, - ami bizony igen könnyen előfordulhat -, hogy akire tegnap ráterelődött a gyanú, az ma este ártatlanul távozik.

A(z) Csiky Gergely Színház előadása

Bemutató időpontja:

2009. április 24., Csiky Gergely Színház

Stáblista:

Szereplők

Tony Whitcomb (a Hayas Hajmeresztő szalon tulajdonosa)
Barbara De Marcs (fodrászlány)
Mrs. Schubert (szenátorné)
Edward Lawrence (régiségkereskedő)
Victor Rossetti (építőmunkás)
Mikey Thomas

Alkotók

Hozzászólások

10/10
Petrapetrus 2009 nov. 23. - 08:43:31 10/10 Előzmény Petrapetrus
Nem kellett, helyette kukázhattam... X-)
10/10
Petrapetrus 2009 szept. 24. - 19:37:17 10/10
November 22-én megnézem másodjára is... Juhéjj. :-))) De most remélem nem kell felmennem a színpadra... :-D
10/10
samakacska 2009 ápr. 23. - 23:48:49 10/10
Aki teheti tekintse meg ezt a darabot!
Számomra egy teljesen új dimenziót nyitott meg a színházi világot tekintve. Mûfaja ugyebár bûnügyi társasjáték vagy valami ilyesmi, az elején még nem tudtam ezt mire vélni, aztán minden egyértelmûvé vált.
Nagyon régóta járok már színházba itt Kaposváron, de ilyen fajta darabon még sose voltam. A közönség eddig csak tétlenül figyelhette a darabokat, de a Hajmeresztõben minden megváltozik. Közönség ugyanúgy része az elõadásnak, és bizony nem csak hat szereplõs ez a darab, hanem minden egyes nézõ is ugyanúgy közbeszólhat, mint maguk a színészek. Õk maguk pedig fantasztikusak voltak, sokszor ahogy improvizáltak, ahogy kivágták magukat nehezebbnél nehezebb helyzetekbõl jobb és jobb poénokkal tarkítva.
Kb olyan volt, mintha cluedo társast játszanánk mindenféle kártyák meg dobókockák nélkül.
Egyedi és iszonyatosan poénos elõadást láthattam, csak ajánlani tudom mindenkinek!