Színház

Hamlet

dráma, magyar, 2017.

Értékelés:

25 szavazatból
Szerinted?

Apja, a király temetésére érkezik haza a trónörökös, Hamlet. De édesanyját, friss feleségként, a királlyá előlépett nagybátyja oldalán találja. A gyászból nász lett. Hamlet nem találja a helyét, kérdések, kételyek kínozzák. Kutatni kezd.

Együtt indulnak a fiatalok. Hamlet, Horatio, Laertes, Fortinbras, Rosencrantz és Guildenstern is. Külföldi egyetemen tanultak, de az élet más-más sorsot szánt nekik. Nemcsak az önmagukét, hanem az apjuk által rámért sorsot is. Ki, hova, merre jut az úton? - Ezekre a kérdésekre is keresi a választ az előadás.

A Vígszínház 122 éves történetében, ez az első alkalom, hogy műsorra kerül Shakespeare leghíresebb műve. A Hamletet Forgách András új fordításában Eszenyi Enikő rendezi.

A(z) Vígszínház előadása

Bemutató időpontja:

2017. október 1., Vígszínház

Stáblista:

Hozzászólások

3/10
kadimre 2020 febr. 07. - 11:38:30 3/10
Hamlet nem veletlenul klasszikus darab, a hos gyotrodese, felelmei es az eletrol szolo filozofiai felismeresei mindannyiunkat erintenek, es Shakespeare csodalatos koltoi szovege szivbemarkoloan osszegezi az emberi elet abszurditasait. Ebben a rendezesben azonban a szoveg es a gondolatok sokkal kevesbe fontosak mint a latvany, az allando rendezoi otletelesek, Hamlet allando mozgasa es intenziv szinpadi jelenlete. Ifj. Vidnyanszky valoban lenyugozoen jo szinesz, de ebben a szerepben gyakran inkabb tebolyodott akcio hosre emlekeztet mint Hamletre. Feltetelezhetoen Eszenyi rendezese a fiatalabb nemzedeket probalta megszolitani ezzel a latvanyosan modern koncepcioval, de en gyakran ugy ereztem hogy a mu alapveto mondanivaloja es melysege elsorvadt ebben a meglatasban. Talan kicsit meg lekezelo is az a feltetelezes hogy a fiatalok keptelenek lennenek befogadni egy erzekenyebb, koltoibb es a mu alapveto melyseget hangsulyozo rendezest. Az allandoan valtozo szinpadkep, mozgo platformok es dinamikus jelenetvaltasok felszinesnek hatnak es inkabb akadalyozzak az elmelyedest. Sajnos itt is sok az oncelu es provokativ rendezoi otleteles (ertelmetlen meztelenkedes, tragarkodas, poenkodas, akrobatikus mozgaskomikum, stb.) melyek inkabb zavaroak es semmibe veszik a darab klasszikus mondanivalojat. Ha a szinhaz csak ugy kepes modern es relevans lenni hogy kozben semmibe veszi a klasszikus darabok lenyeget es mondanivalojat, akkor valoban van okunk aggodalomra…
8/10
kiskiss 2020 jan. 15. - 23:34:56 8/10
És a vers... Azt külön köszönöm. József Attilát beletenni a Hamletbe, egy vándorszínész monológjaként nagyon ütött.
8/10
kiskiss 2020 jan. 15. - 23:32:47 8/10
Ajándékba kaptuk a jegyeket, amúgy nem járunk a Vígszínházba, talán sose mentünk volna el (főleg az elmúlt időszak politikai-színházi eseményei miatt sem). Így viszont ott voltam, megnéztem és nagyon tetszett. Ifj. Vidnyánszky rendezését a Radnótiban (Iván, a rettenet) már láttam, itt színészként is brillirozott, rendkívül tehetséges fiú. Hegedűs D. Géza hihetetlen jó volt, egész fiatalkorában nem csíptem de mióta idős, hát imádom, karakteres, cinikus, jó fazon. Az előadás rendkívül mozgalmas, az első fele nagyon intenzív, szinte mintha mozifilmet néznék, jól használják a technikát. A második fele kicsit leül, de még elmegy. A közönség bevonása, a sok interakció és improvizáció nagyon friss, ropogós darabot eredményez. Nyitott színházkedvelőknek jó szívvel ajánlom.
9/10
krameb01 2019 jan. 03. - 23:11:28 9/10
Nem ilyen emlekem volt a Hamlettrol, de pozitivan csalodtam es ifj Vidnyanszky world class!
8/10
Shakespeare_07 2018 dec. 22. - 00:17:42 8/10
Vidnyánszky lehengerlően jó, gyakorlatilag a hátán viszi az előadást (ami egyébként sem rossz, sőt.). Rajta kívül Fesztbaum és Hegedűs D. is hozzák magukat (bár tőle el is várjuk), Kútvölgyi Erzsébetnek pedig csak egy rövid jelenet jutott, de abban sziporkázik. A történet leköti az embert, a megvalósításban néhol drámából, néhol humorból van több. Sok interakció van a közönséggel, úgyhogy aki akar "szerepelni", érdemes a földszintre jegyet venni. :)
Egyébként másodszor láttam, szóval tényleg jó, érdemes megnézni.
2/10
lentemarton 2018 febr. 06. - 11:07:49 2/10
A rendezés népszerû, sokaknak tetszeni-akaró módozatot követ, a mûvet rendkívül szabadon értelmezi, újat azonban nem mond. A színészek ripacs játékát gazdag színpadi effektusok egészítik ki. Ifj. Vidnyánszky Attila túlfûtött, akrobatikus ügyességgel elõadott játékával a darab teljesen eltéveszti színházi kontextusát, cirkuszi hangulatot idéz. A mû - természeténél fogva - számos kortárs rendezõi klisé elsütését kínálja fel, melybõl Eszenyi Enikõ valamennyit, a lehetõ leg nyersebb módon következetesen ki is használ. A darab megtekintését nem ajánlom.
Tauron 2017 okt. 04. - 13:28:59
Zseniális! Kicsit féltem, h túl modernizálják, de tökéletesen eltalálták. A kis Vidnyánszky megdöbbentõen jól alakította a fiatal, bizonytalan, élettel teli herceget. A kedvenc Shakespeare darabom, nagyon örülök, h itthon is lehet nézni színházban. És nem is akárhogy! Biztos, h elmegyek rá még!
10/10
B. T. László 2017 okt. 02. - 10:34:25 10/10
Szenzációs elõadás! Gratulálok az alkotóközösség minden tagjának, de különösen a címszerepet kiválóan alakító ifj. Vidnyászky Attilának, Orosz Ákosnak, Hegedüs D. Gézának és persze Eszenyi Enikõnek. Csodálatos 3 és fél óra!!!
10/10
toronyház 2017 szept. 30. - 21:58:05 10/10
Alapvetõen nem szeretem a Vígszínház darabjait.
De a Hamlet számomra a tökéletes elõadás.
Köszönöm.
10/10
beaboszi 2017 szept. 30. - 13:16:58 10/10
Szerintem a Vígszínháznak megérte 122 évet várni, hogy így mutathassák be a Hamletet ifj. Vidnyánszky Attila fõszereplésével. Egy kis ideje már követem Attila karrierjét és nagyon örültem, hogy õ is a Vígszínházhoz szerzõdött és hát fergeteges bemutatkozást produkált szerintem Hamletként, zseniális volt! Az már a nyílt próbán is látszott, hogy Attila nagyon jó lesz benne, de kicsit féltem hogy elvont vagy érthetetlen lesz az elõadás, de egyáltalán nem volt az! Nagyon hatásos volt, sok jó megoldás van benne egy szuper díszlettel. Tegnap láttam, de még mindig a hatása alatt vagyok, úgyhogy már meg is vettem a jegyem a következõre is! :D