Színház

Házasság olasz módra

vígopera, 1 felvonás, magyar, 2009.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

A mindössze 26 évet élt Giovanni Battista Pergolesi az olasz késő barokk egyik legnagyobb hatású mestere. A világhírnevet egy mise hozta meg számára, amelyet a nápolyi tanács megrendelésére írt. 1733-ban mutatták be Il prigioniero superbo (A büszke rab) című operáját, amelynek szüneteiben - kétfelvonásos intermezzóként - láthatta a közönség először a La serva padronát. A mű, amely teljes értékű alkotásként nyert önálló létet, hosszú időre meghatározta az olasz opera buffa (vígopera) fejlődését.

Pergolesi eredeti művében egy ravasz szolgálólány elveteti magát zsémbes urával, de végül mindketten jól járnak, hiszen szeretik egymást. A gazdag öregúr behálózását végigdrukkolja a kissé együgyű szolga, Vespone...
Most más világot élünk: Vespone, a volt strici már régebben ideszegődött a házhoz (személyi titkárnak? inasnak? sofőrnek?), hogy előkészítse a terepet a gyönyörű "kurtizánnak", Serpinának. A dúsgazdag nagyvállalkozó már magához is költöztette a lányt. A terv jól alakul. Csak rá kell venni Ubertót a házasságra, és akkor.

A(z) Millenáris előadása

Stáblista:

Szereplők

Uberto (gazdag vállalkozó)
Serpina (a barátnője)
Vespone (alkalmazott)

Hozzászólások