Színház

Hej, Salamon Béla!

előadás, 2010.

Értékelés:

2 szavazatból
Szerinted?

"Nekünk Salamont az ég küldte kedélybetegség ellen" - írta egykor Kellér Dezső. Valóban! A mai generáció már nem emlékszik rá, pedig kedélybetegség ellen ma is jól jönne a 125 évvel ezelőtt Kárpátalján született színész-humorista. Rekedt hangja miatt kezdetben eltanácsolták a színészettől, így köténygyártásba kezdett. Hírnévre először 1922-ben, Szőke Szakáll Vonósnégyes című bohózatával tesz szert. Már ebben is, mint később oly sokszor, a csetlő-botló pesti kisember figuráját alakítja chaplini humorral. 1923-ban már a Teréz körúti Színház igazgatója, de emellett 15 éven keresztül Lipót-mezőn, az elmegyógyintézetben is játszik rendszeresen. Zsidó származása miatt 1939 és l945 között leparancsolják a színpadról. 1951-tol 15 éven keresztül a Vidám Színpad tagja, ahol sok-sok mondata, mint például "Lepsénynél még megvolt", szállóigévé vált.

A(z) Spinoza Színház előadása

Bemutató időpontja:

2010. szeptember 8., Spinoza Színház

Stáblista:

Szereplők

Salamon Béla

Alkotók

Hozzászólások

szabadfuldokló 2010 aug. 29. - 14:29:28
Mi sem könnyebb, mint egy megbélyegzõ jelzõvel leszólni valakit. Függetlenül attól, hogy mi az illetõ: mûvész, tanár stb. Lehet, kedves pátkai, hangot adnia kételyeinek, hogy Székhelyi képes-e Salamont megközelítõ hûséggel visszaadni, de ehhez a sommás jelzõhöz minimum meg kell nézni az elõadást.
Más: rém szerencsétlen ez a mondatrész: "zsidósága miatt...". Ha lehet, inkább "zsidó származása miatt".
bxbori01 2010 aug. 29. - 09:46:35 Előzmény pátkai tivadar
Végtelenül szomorú, hogy Magyarországon a mások lekicsinylése, lebecsülése általánosan elterjedt. Nem a törekvést, az alkotást, valaminek létrehozását értékeljük, hanem negatív hullámokat gerjesztünk. Én szeretem Székhelyit.
pátkai tivadar 2010 aug. 28. - 13:38:43
hát nem is a Salamonnal van probléma, hanem ezzel a molto dilettanto Széhelyivel!