Színház

Henri Michaux: Mozgások / Gymnopédies

táncelőadás, 2013.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Marie Chouinard társulata a kezdetektől visszatérő vendége a Trafónak, öt alkalommal lépett már fel óriási sikerrel Budapesten. Decemberben hatodszorra is visszatér szokásos lendületével, ritmusával és a zenetörténet modern klasszikusaival. Ez alkalommal két rövidebb koreográfiája kerül bemutatásra.

A Compagnie Marie Chouinard New York-i turnéja után nem sokkal érkezik hozzánk. A Joyce Theaterbeli fellépésükről a New York Timesban megjelent pozitív kritika hosszan elemzi a két előadást. A Mozgásokról írja Gia Kourlas: "Chouinard ezúttal nem a testből, hanem egy könyvből inspirálódott. Egész pontosan Henri Michaux belga költő tusrajzokból álló verses művéből. A táncosok mozgása megdöbbentő hasonlóságot mutatnak a hátuk mögött kivetülő könyv lapjaival, amelyek az eredeti könyv 64 oldalnyi tusrajzát tartalmazzák. A könyv rajzait követik le, szó helyett mozdulatról mozdulatra. Táncuk pedig minden alkalommal a könyv lapjain marad".
A Gymnopédies-ben Chouinard a játékosabb oldalát mutatja meg, a duett formával kísérletezve. Mind a Mozgások, mind pedig a Gymnopédies próbafolyamata nagy kihívás elé állította a táncosokat, hiszen az előbbiben több száz tusrajzot kellett a rajzokhoz megtévesztésig hasonló mozdulatokkal leutánozniuk, míg a Gymnopédies-hez Érik Satie három tételből álló zeneművét kellett megtanulniuk eljátszani zongorán, az arra koreografált tánc elsajátítása mellett.

Mozgások
A belga születésű költő és festő, Henri Michaux, a francia szürrealizmus neves alkotója. Marie Chouniard sorról sorra, oldalról oldalra leköveti Michaux 1951-ben megjelent kötetét, mely 15 oldalnyi versszövegből, epilógusból és 64 lapnyi tusrajzból áll. A könyv a színpadon történő tánc koreográfiai partitúrájaként szolgál, az előadók animálják, eltáncolják, 3 dimenzióba teszik a sík rajzokat és a szöveget is. Ezzel párhuzamosan pedig a háttérben kivetített eredeti képek lehetőséget adnak a személyes értelmezésekre is. "Nincs mese, itt szerkezet van, feszes, előrelátó és pontos, meg absztrakció, abból a fajtából, ahol a bölcs véletlen plasztikus formákat szül a színpadra Michaux keze, Chouinard térlátása és kettejük karizmája által."
Koreográfia és művészeti vezetés: Marie Chouinard
Fény- és díszletterv: Marie Chouinard
Eredeti zene: Louis Dufort
Hangkörnyezet: Edward Freedman
Jelmez: Marie Chouinard, Marile`ne Bastien
Frizura: Marie Chouinard
Vers, epilógus és a vetített rajzok: Henri Michaux, Mozdulatok című könyvéből

Gymnopédies
Az alap Érik Satie három tételből álló azonos című zongoraműve. Erre készítette Chouinard a legfrissebb (idén júniusban bemutatott) produkcióját, melyben a balett duettet 11 táncos adja elő, a zongorán pedig közben egymást váltva játszák a zeneművet. A darab témája az együttlét, a párosság, az érzékeny-érzéki szeretet két ember között. Hogy miért kell ehhez 11 táncos? Marie Chouinard erre azt mondja, hogy "a munkám témája az az út, ami feléd vezet".
Koreográfia és művészeti vezetés: Marie Chouinard
Zene: Érik Satie, Gymnopédies no 1, no 2, no 3
Fény: Alain Lortie
Díszlet: Guillaume Lord, Marie Chouinard
Jelmez: Liz Vandal
Hangkörnyezet: Jesse Leveillé
Kellékek: Marie Chouinard
Táncosok: Paige Culley, Valeria Galluccio, Leon Kupferschmid, Lucy M. May, Mariusz Ostrowski, Sacha Ouellette-Deguire, Carol Prieur, Gérard Reyes, Dorotea Saykaly, James Viveiros, Megan Walbaum
Koprodukciós partner: Les Nuits de Fourvie`re (Lyon, Franciaország),
Támogatók: Carolina Performing Arts (Chapel Hill, USA), ImPulsTanz (Vienna)
Produkciós vezető: Nancy Cormier

A(z) Trafó előadása

Stáblista:

Hozzászólások