Színház

Holdon át

táncelőadás, 2013.

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

A Holdon át című rövidfilmben zavarba ejtő, realista és egyben meseszerű valóság tárul elénk. Két síkon haladunk, akár csak legbelső útjainkon, ahol egyedül kell átvágnunk az erdők sűrűjén.

A Holdon át a dél-indiai szakrális tánc művészetét társítja a film cselekményével, felváltva használva az archaikus és realista színészi játékot. A filmben egyedi módon megelevenedő Bharatanatyam, az indiai szakrális táncok egyik színpadra emelt változata, melynek lényege a letisztult, harmóniába rendezett, dinamikus művészi mozgás, archaikus színészi játék, és a zenei alap együttese.

A tematikus Bharatanatyam előadás a Holdat emeli középpontjába, és egyben bepillantást nyújt a Bharatanatyam egyedi megjelenésébe a filmművészetben, a 2015-ben elkészült Holdon át című kísérleti kisjátékfilm által.

A film a Hold által inspirált érzéseink, hitünk és kételyeink hullámzó mozgása, kifinomult esztétikája mentén halad. A kamera egy díszes öltözetű táncosnő nyomába szegődik és követi az erdőn át. Általános érvényű szimbólumokkal találkozunk új látószögből, célba véve ezzel mélyen rejlő ...érzelmeinket, és ösztöneinket. Zavarba ejtő, realista és egyben meseszerű valóság az, melyben a hősnő útja vezet. Olyan mintha két síkon haladnánk egyszerre, akár csak legbelső útjainkon, ahol egyedül kell átvágnunk az erdők sűrűjén.

A film egyik alkotója, a filmben szereplő Bittner Meenakshi Dóra, Magyarországról indulva a dél-indiai Chennai-ban tanulta a Bharatanatyam művészetét, Jayanthi Subramaniam vezetésével. A film rendezőjének, Tóth Tamásnak, ez már a negyedik indiai tematikájú filmje, és bár látásmódja mindig egyedi és kísérletező, munkáiban nagy szerepet játszik közös kultúrkincseink felmutatása.

Tóth Tamás indiai tematikájú filmjei: Yantra (2008) Guru (2010) Szentendre-Swamimalai (2015) Holdon át (2015).

A(z) MOHA - Mozdulatművészek Háza (Mozdulatművészeti Stúdió) előadása

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások