Színház

Holland Cunami - Európa víz alatt

előadás, magyar, 2012.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

A Holland Cunami színházi áldoku. Mi lenne, ha egy szökőár elöntené Hollandiát és Magyarország lenne az egyetlen, amely a holland menekülteket befogadja? Mi lenne, ha Hollandiát teljes egészében kitelepítenék és a hollandoknak Magyarországon kellene megpróbálniuk felépíteni új életüket?

Felfogják-e a hollandok, hogy ott kell hagyniuk otthonaikat, javaikat és mindent, amit megszoktak? Mennyire képesek integrálódni a magyar hétköznapokba? Mit szólnak a magyarok a liberális és igényes hollandok érkezéséhez? Vajon kész-e Magyarország minderre? Ki tudják-e használni a magyarok a katasztrófa adta lehetőséget? Be tudják-e mutatni híres vendégszeretetüket? Sikerül-e ezzel több tiszteletet kivívniuk maguknak Európában?

A nézők többek közt videóinterjúk segítségével betekintést nyernek a mai holland és magyar valóságba. Helyzetjelentést kapnak arról, hogy hogyan gondolkodnak a hollandok a magyarokról, az EU-ról, az új tagállamokról. Az előadás során a közönség közelről megtapasztalhatja a történet során felötlő emberi problémákat, fiktív sorsokat. Belevonódnak a valóságból születő emberi mesébe.

Mit jelent menekültnek lenni? Mennyire meghatározó a nemzeti identitás? Mit kell feladni, ha be akarsz simulni? Mit kell feladni, ha be akarsz fogadni? Mit nem lehet feladni?

Az ál-katasztrófa forgatókönyv segítségével a SPACE rávilágít a két ország sajátosságaira. A Holland Cunami kísérlet a nemzeti identitás és az annak elvesztésétől való félelem feltérképezésére. Az előadás az "Új-Európa" országainak imázs-problémáját és a "Nyugat" önteltségét világítja meg finom és poétikus módon. Összetett társadalompolitika emberi léptékre bontva.
A Holland Cunami nem tudományos igényű tanulmány, sem pedig politikai pamflet. Mindössze egy lázas gondolatmenet sok öniróniával.

Koncepció/Concept: TG SPACE
Videofelvételen közreműködik/Special guest on the video:
HAJÓS András (média személyiség H),
THURÓCZY Szabolcs (színész H),
Pieter HILHORST (publicista NL),
Joris IJZERMANS (katasztrófaspecialista, NL)
Hollandok Hollandiában: a HOEKSTRA család, a TIMMERMANS házaspár, Duro TOOMATO, IDÉFIX diákház, Anil JAGDEWSING és Bas JILESEN, Klaas WAGENAAR, Seher SBORUCU. A legéndi hollandok: Tonnie & Dianne HOBBELEN és Árpád MATULA
Kutatás/Research: BABARCZY Eszter
Holland producer/Dutch producer: TG SPACE

A(z) Trafó előadása

Stáblista:

Hozzászólások