Színház

Hungarythm

táncelőadás, magyar, 2009.

Értékelés:

17 szavazatból
Szerinted?

A tánc-, a zene- és a cirkuszművészet avatott művészei egy 2 x 50 perces felejthetetlen utazásra invitálják nézőiket. Hol könnyek között, hol ámulatba esve, hol pedig ironikusan ismerhetünk önmagunkra, láthatjuk meg saját sorsunkat. Nemzetünk jellegzetesen magyar karakterjegyei mutatkoznak meg a virtuóz technikai tudással végrehajtott mozdulatokban. Vári Bertalan, Harangzó-díjas táncos, koreográfus tizenkét professzionális táncossal álmodta színpadra első teljes estés, két részes koreográfiáját. A példátlan látványvilágú előadásban a tradicionális elemek a kortárs mozdulatnyelv mozgásformái közé ékelődnek. A társulatot élőben kíséri a magyar világzenét játszó Kerekes Band, a Csík Zenekar és az Anselmo Crew.

A(z) Presidance előadása

Stáblista:

Hozzászólások

crazyforyou 2010 jún. 16. - 22:28:44
Holnap megyünk megnézni,nagyon várom már és kíváncsi vagyok,még sosem láttam ezt a csapatot így színpadon táncolni.Látom a kritikák is többségében jók,úgyhogy bizakodom hogy jó lesz! :)
10/10
Simkolilla 2009 okt. 21. - 00:41:02 10/10
Nagyon jó a darab hangulata. Magával ragadó. Olyan lelkesen tapsoltam hogy, a tenyerem is belefájdult... :-)
Az artistából szívesen láttam volna többet!
10/10
gabriella59 2009 okt. 13. - 16:28:14 10/10
Barátaim javaslatára az utolsó pillnatban még sikerült jegyet venni az elõadásra. Férjem aki volt táncos, teljesen megygyõzõnek tartotta a táncosok teljesítményét, fõleg a férfiak voltak jobban meggyõzõek. Az elõadás elsõ része szenzációs, magával ragadó. Ismerve a Magyar tácpalettát, teljesen egyedit, igazi Unikumot alkotott a társulat.
A látványvilág kicsit ugyan elmaradt a várakozástól, illetve a beharangozott média kommentektõl de összeségében nem is kell ide hatalmas látványvilág. A Hungarythm a legjobb példája annak hogyan lehet jó elõadást csinálni mega díszletek nélkül.
Üdvözlettel:Görözdi Gabriella , Budapest
Blossom 2009 szept. 28. - 20:25:49
Én csak az elejérõl tudok nyilatkozni, mert az elsõ adandó szünet alkalmával olyan gyorsan távoztunk, ahogy csak tudtunk. Sok jó táncelõadást láttam már életemben, de ez a produkció sosem lesz mérhetõ egyikhez sem. Olyan kutyaütõ volt, hogy csalódottságomban napokig le voltam törve.
10/10
Balage023 2009 ápr. 14. - 09:25:23 10/10
Már legalább egy hónapja, hogy láttam. Nekem rendkívül tetszett. Lehet, szerencsém volt, mert nem akartam elemezni õket, csak élvezni az elõadást. Annyira jól sikerült, hogy a délutáni elõadás után még belógtam az esti 2. felére.
Az artistának csak pár perc jutott, hogy megmutassa tudása komolyabb részeit, de akkor lenyûgözõ volt! :)
Mindenkinek ajánlom! Feltölti az embert. Még órákkal késõbb is a finálé zenéjét dúdoltam! :)
5/10
Killerrose 2009 febr. 27. - 11:06:21 5/10
Tegnap volt lehetõségem megnézni az elõadásukat. Elájulva én sem voltam, de egynek jó volt.
A csapat tánctudása, illetve a koreográfus elõtt megelem a kalapom, profik nagyon tényleg. Szép dolog, hogy van aki így tovább viszi az értékeinket, még ha modernizált formában is, ráadásul tök jó látni, hogy mindezt ilyen fiatal társaság teszi, de...
Maga az elõadás, a rendezés szerintem hagy némi kívánni valót maga után. Az elsõ felvonás után bevallom kis csalódottságot éreztem, egyszerûen nem maradt meg bennem semmi belõle, amit ki tudnék emelni, semmi emlékezetes, semmi maradandó. Végig az az érzés volt bennem, hogy ezt már láttam itt, és itt, és itt. A második felvonásnál felcsillant a szemem, hogy jéééé ez szól is valamirõl, úgyhogy itt némileg enyhült a csalódottságom, de ettõl függetlenül az egész sehogyan sem állt össze nekem egy szép kerek egésszé.
Az alapötlet maga nagyon jó, de ebbõl ki lehetett volna hozni sokkal többet is szerintem.
10/10
zolee9 2009 febr. 24. - 00:47:28 10/10
Ez idáig egy jó elõadásért sokszor az országhatáron túlra kellett mennem.
Láttam a premierjét a társulatnak.... Alázattal tapsoltam a teljesítményük elõtt. Szenzációs elõadás volt...
10/10
bonncsi 2009 febr. 23. - 22:51:55 10/10
Láttam a darabot, és megnézném vagy még százszor... :-)))
Pussz.... Bonncsi
1/10
zsuzsuv 2009 febr. 23. - 13:19:34 1/10
Egyszer megnézõsnek elment, de egyáltalán nem ájultam el. Nem találtam benne semmi olyan ötletet, amit valahol valamikor már ne láttam volna. Egyáltalán nem ragadott magával. Ami számomra értékelhetõ volt az elõadásban - az élõ zene és az artista - az egyik sem a táncosok érdeme. A koreográfus - mégha jó ötlet is - beülhetne a nézõk soraiba legalább egyszer, így azonnal észrevenné, hogy a színpad elõtt folyó eseményeket csak azok látják, akik a szélsõ helyeken ülnek, a többi csak úgy gyanítja, mi történhet. Hála isten, én elmondhatom, hogy a maga mûfajában ennél sokkal, de sokkal színvonalasabb elõadásokat is láttam már - talán ezért is van viszonyítási alapom. Ha max. egy ezres lenne rá a jegy, akkor nem bántam volna meg, mert helyén valónak érezném az ár-érték arányt. De 4500,-.... azért az túlzás. No persze valamibõl el kell tartani a stáblistát, amelyik meglepõ módon majdhogynem több fõbõl áll, mint maga a tánccsoport.
És ha már a stábnál tartunk.... Ha már ennyire profik és ekkora nagy feneket kerítenek egy amúgy nem nagy szám mûsornak, azért annyi körültekintés már lehetett volna, hogy nem adnak ki tiszteletjegyet olyan helyekre, amit pénzért is eladtak. Az pedig egyáltalán nem fér a fejembe, hogy miért a drága pénzért megvett jegy tulajdonosát ültetik el máshova, s nem pedig azt, aki ingyen ült ott. A szervezõk mentalitásból és hozzáállásból IS nagyot buktak.
10/10
bubukin 2009 febr. 22. - 21:59:19 10/10
Ma volt a premier. 61 éves vagyok, bejártam a világot, de ilyen színvonalas mûsort még nem láttam. (a saját mûfajában)
Világszám, mindemkinek ajánlom.
10/10
bonncsi 2009 febr. 19. - 00:48:37 10/10
Múlt héten láttam a tv-ben egy a társulatról készült werkfilm filmet, csak elfelejtettem a nevüket, jó, hogy itt megláttam, mert egybõl beugrott a Presidance. Utána olvastam a neten és nagyon jó kritikákat kapott az elõadás. De hiszem, ha látom...
halapika 2009 febr. 18. - 22:16:22
Jó lenne látni az elõadásból egy rövid video részletet zenével az inspirációhoz. A Nagyidai cigányokat is igy ismertem meg, elsõ látásra megtetszett, amit azóta már többször láttam élõben és DVD-n is. Fantasztikus elõadás, a megunhatatlan örök kedvencek sorába lépett, mint pl. az ABBA együttestõl a Chess, Rossini Sevillai borbély, vagy a Szegedi Kortárs Balett elõadásában a Carmina Burana, stb. Remélem a Hungarythm elõadást is láthatom majd egyszer és nagyon fog tetszeni. Sok sikert kivánok az együttesnek, bár nagyon sajnálom, hogy Vári Bertalan már nem az Experidance táncosa. Igaz, nem tudom pontosan hogy miért, mert az Experidance V.B. nélkül is fantasztikus, és biztos, hogy V.B. is képes önálló társulatot és fantasztikus elõadásokat létrehozni. Csak jöjjenek Szegedre is, hogy ne kelljen Pestre utaznunk egy-egy elõadás kedvéért.
Üdvözlettel: Tinki