Színház

III. Richárd

színmű, magyar, 2014.

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

Shakespeare születésének 450. évfordulóját ünnepelik a készülő III. Richárd előadással, mely a Manna és a Zsámbéki Színházi Bázis közös produkciójaként jön létre. Burák Ádám egy különleges helyszínen, a zsámbéki Romtemplomban rendezi a királydrámát, egy új, négy színészre komponált verzióban. A Romtemplomot többször használták már a Zsámbékra érkező társulatok, de az utóbbi években nem készült oda előadás. A fesztivál így ebben az évben ismét kicsit leköltözik a Bázisról, és egy előadás erejéig a városban is megtalálható lesz.

Burák Ádám Magyarországon kezdte pályáját színészként, majd a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen végezte el a rendezőszakot. Ezután Londonban folytatta a tanulmányait a University of Essex művészeti szakán, miközben az előző szemeszterben Moszkvában tanult ösztöndíjjal. A Shakespeare darabot Marosvásárhelyen állította először színpadra vizsgarendezésként.

"A III. Richárd-ot már a marosvásárhelyi 'Harul' Baptista Templomban, a záróvizsgám alkalmával is arra az alapgondolatra építettük fel, miszerint a feszültség forrása a darab során a címszereplő és Isten között feszülő konfliktus. Ezért is tartottam akkor szükségesnek, hogy egy templom félig elkészült kupolájában játsszuk és ezért is esett a választásom ezúttal a zsámbéki Romtemplom lélegzetelállító épületére. Úgy látom, a romtemplom magában hordozza a szebb napokat látott, szétroncsolódott emberi kapcsolatokat éppúgy, mint azt a múltat, személyes és kollektív hitet vagy hitetlenséget, amellyel szembe kell nézni, és amelynek maradványaira esély van újra építkezni. A magyar, a közép-európai ember alapvető és visszatérő létkérdéseivel - hit, személyiség, hatalom - kívánunk számot vetni Shakespeare remekművén keresztül." - mondja a rendező.

Ezt a produkciót gondolja újra Zsámbékon, a Romtemplomban, ahol a marosvásárhelyi színészekhez két budapesti művész is csatlakozik, Vass György és Szabó Erika személyében.
Az előadás próbafolyamata is különleges lesz a zsámbékiaknak, mert nyílt próbákat tartunk a bemutató előtt a helyszínen, ahol bárki megnézheti hogyan készül az előadás.

A frissen végzett színházi szakemberek magyarországi bemutatkozásának segítése, egyben egy fiatal, tudatos rendező elképzelésének megvalósítása egyenes folytatása a Manna Kulturális Egyesület két éve kezdett Tehetséggondozó Programjának.

A III. Richárdot alakító Dávid Áron idén diplomázott a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen, ahogy a díszlet-jelmeztervező Erdély Kinga is. Az előadás női szerepeit Szabó Erika játssza Zsámbékon, aki jövőre fejezi be tanulmányait a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.
A - többek között - Buckingham herceget is játszó Benedek Botond Farkas, aki már korábban is dolgozott az előadásban, a Marosvásárhelyi Színház tagja. Vass György a budapesti Újszínház színésze és a Neptun Brigád független társulat tagja pedig most kapcsolódott be az alkalmi társulat munkájába.

A(z) Manna Produkció előadása

Bemutató időpontja:

2014. július 26., Manna Produkció

Stáblista:

Szereplők

III. Richard (Gloster hercege)
George Clarence hercege
Lord Hastings
Sir William Catesby
Lady Anna (Edwárd walesi hercegnek, VI. Henrik király fiának özvegye)
Erzsébet királyné (IV. Edwárd felesége)

Alkotók

Hozzászólások

user11 2014 júl. 27. - 22:44:10
A színészi játék nagyszerû volt, a többi része az elõadásnak nem gyõzött meg. Leginkább a helyszín, ha van egy ilyen gyönyörû környezet, azt templomromot miért csak háttérnek használják, vagy annak se? Miért nem ültettek be minket a romok alá , és játszottak ott? Így ültem a gagyi mûanyag székemen, és egy átlag kamaratermi arénaszínpadnál alig kaptam többet, plussz a hangoskodó családokat és kutyákat a kerítés túloldaláról.
A másik gondom az erõs meghúzás, szûk 80 percben lepöngetni a 3. Richárdot azért merész dolog, és mindenképpen sérül a szöveg. Oké, 4 szereplõvel így is bravúr, de hát ez nem cirkusz, sem S. Ö. R. A sok szereplõ, akirõl csak beszéltek, de nem jelent meg, zavarossá tette a sztorit. És a szereplõk hiánya miatt 1-1 fontos jelenetbõl nem derül ki, hogy az bizony nem 4szemközti párbeszéd, hanem nyilvános, nagy tömeg elõtti vita. Nagyon szövegcentrikus volt, kevés képet kaptunk, ez is megterhelõ. A csatajelenet kritikán aluli volt.
Láttam 4 nagyszerû, fiatal színészt (abból kettõrõl sajnos életemben nem hallottam) egy felejthetõ elõadásban remekül játszani.
Itt olvashatsz beszélgetést a rendezõvel:
http://www.zsambekinyariszinhaz.hu/?mode=szinhaz&sub=H&cikk_id=10187
És itt Szabó Erikával:
http://7ora7.hu/hirek/szabo-erika