Színház

Kean, a színész

komédia, magyar, 2003.

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

Edmund Kean, a lexikon és a legenda tanúsága szerint Anglia legnagyobb színésze volt. Ez a - korabeli tudósítások szerint - alacsony, rossz külsejű, botrányhős művész forradalmasította az angol színjátszást. Az akkor divatos teátrális, fennkölt, romantikus stílussal éppen ellentétben egy szenvedélyes, de realista színészetet valósított meg.

Magánélete is tele volt botrányokkal. Hírhedtek voltak az arisztokrata hölgyekhez fűződő viszonyai. Éjszakánként rosszhírű kocsmákban múlatta az időt. Törvénytelen származása erős kisebbrendűségi tudattal "verte meg": ebből aztán megannyi további konfliktusa támadt.

A történet dióhéjban:
Kean, aki egyébként a walesi herceg barátja éppen a dán nagykövet felségét, Elénát próbálja meghódítani. Mindeközben Anna, egy jómódú polgár leánya, naponta eljár a Drury Lane színházba, hogy megcsodálja a nagy színészt. Kean tehát Elénába szerelmes (?), Anna Keanbe (?), miközben Eléna roppant féltékeny gróf-férje és Anna minden aljasságra képes lord-vőlegénye állandóan keresztezi a vágyaikat. A körtánc egyik főalakja a walesi herceg, aki mindig arra az érzelemre, arra a nőre, és arra a ruhára vágyakozik, mint Kean. A pohár az Othello előadás közben csordul ki, Kean kiesik a szerepéből, és botránnyá változtatja a drámát. Közben persze rejtekajtó, börtön-fenyegetés, párbaj, a felségsértés vádja, csupa olyan elem, amely folyamatosan megváltoztatja a történet menetét.

A(z) Csokonai Színház előadása

Bemutató időpontja:

2003. február 14., Csokonai Színház

Stáblista:

Szereplők

Kean (a színész)
Koefeld Gróf (dán nagykövet)
Elena (a felesége)
Walesi Herceg
Amy Grófné
Salomon (súgó)
Lord Mewill
Peter Patt (kocsmáros-rendőr)
Darius (fodrász)
Ügyelő, lakáj
Gitsa (szobalány, Fanny)

Hozzászólások

8/10
doktormacko1 2017 márc. 06. - 20:00:33 8/10
Thália Szinház 2017.03.05. Nekem tetszett.