Színház

Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról

zenés játék, 2019.

Értékelés:

3 szavazatból
Szerinted?

"Mi arra, születtünk, hogy a Föld sebeit begyógyítsuk életünkön át."

A rendező gondolatai:

"1973-ban volt az ősbemutató. DE: nem egy őskövület!

Ezek a dalok a mi generációnknak, és sok utánunk jövőnek beleívódtak a génjeibe. Trendien: kultikusak: „Menni kéne…”, „Valaki mondja meg…”, „Arra születtem…”, „Ringasd el magad!”

Szeretnénk hinni, hogy a mai fiataloknak is. Bár nem biztos!

Akkor még filmen sem nagyon láthattunk fesztiválokat, nagy koncerteket. Akkor ez egy távoli világról szólt, de nagyon is rólunk! Vagyis egy vágyott világról. (Kb 17-szer láttam a Vígszínházban kamaszkoromban.)

A mai fiatalok sokféle fesztiválra járnak, a kábítószer sem ismeretlen veszély (mint volt 45 éve).

Ezért azt gondoltam, hogy a ’73-ban született, azaz lassan nagypapakorú művet úgy kell bemutatni, felfrissíteni, hogy nem a múltat akarjuk benne megmutatni. Hiszen a szituációk, a problémák ma aktuálisabbak itthon is, mint régen.

Azt kell megmutatni, ami közös, ami a mai fiatalokat is érdekli, ami az ő jelenük. Azt, ami a darabban is benne van, kortól, korszaktól és rendszertől függetlenül.

Ma már nem kell nyugatra menni egy fesztiválért. Sőt! Itt van a Sziget és sok minden más. (De az, hogy valaki stoppol, hogy odajusson, az még ma is ismerős. Vagy lejmolnak cigit…)

Szerintem ez a történet itt és most ugyanúgy, akár a Szigeten vagy a Balaton Soundon, a VOLTon vagy bárhol máshol megtörténhet.

Csak fiatalok kellenek hozzá! – És ez most itt a Spiritben megadatik. Hiszen: „Mi arra születtünk…”

Czeizel Gábor

A(z) Spirit Színház előadása

Bemutató időpontja:

2019. december 26., Spirit Színház

Stáblista:

Hozzászólások

2/10
Gábor1234 2020 febr. 07. - 21:13:41 2/10
Sajnos csalódás az előadás, néhány jelenete megragadó, de összességében nem átélhető. A kis színpadot és nézőteret jobban előnyére varázsolhatták volna, például jobban kiemelve a drámai és meghitt jeleneteket, párbeszédeket, akár kicsit lassabb tempóval.
Legnagyobb gond, hogy a főszereplő színésznő által énekelt dalok hatása szinte semmi, énektudása meg sem közelíti az általa énekelt (tényleg nehéz dalok) énekléséhez szükséges színvonalat, és ez rengeteget levon a darab átélhetőségéből, és hatásából. Aki látta, hallotta a Vígszínházi változatot, tudja, hogy nagyon fontos részei a darabnak a főszereplők által énekelt dalok, de itt sajnos ez az élmény teljesen kimarad, és ez rengeteget levon a darabból.
A Beverley-t alakító színésznő nagyon szépen énekel, viszont a többi színészé is sajnos elmarad egy színházban elvárttól.
Az előadás a Vígszínházi előadáshoz hasonló élményt sajnos meg sem közelíti.
3/10
BigBlueI 2019 dec. 29. - 19:28:42 3/10
Anno a Vígszínház nagyszínpadán tizenévesen láttam vagy 6x, minden egyes alkalommal nagy hatást gyakorolt rám. Most elvittük a gyerekeinket, mert azt szerettem volna, hogy lássák ezt a kultikus darabot. Ritka nagy csalódás volt, muszáj is volt bocsánatot kérnem tőlük....
Ezt a darabot nem lett volna szabad ilyen kicsi helyre bevinni, ahol se tér, se eszköz nem állt az előadók rendelkezésére. Emellett bőven hagyott maga után kívánnivalót mind a szöveg-, mind pedig az énektudás. Szándékosan írtam előadókat, mert kb. színjátszókörös diákok is abszolválni tudták volna. A mindezért pedig 5500,- forintos jegyár/fő "megkoronázta" ötfős családunk mai délutánját. Rettenetesen sajnálom, hogy így belerondítottak az emlékeimbe. :(((((((((((((

SPOILER!!!

A Sziget-fesztiválos zászlók díszletként nem tudom, mit kerestek ott, mikor Montanáról beszélünk. A kétnapos zuhé után sem volt egy koszfolt se az arcokon, se a "jelmezeken" De a legeslegnagyobb baj az volt, hogy nem látszott az előadókon, hogy bármiféle hatást gyakorolt volna rájuk maga a darab, hogy élvezettel játszották volna. Ami bizonyos szempontból nem is csoda, hiszen szerintem mindegyikük bőven az eredeti bemutató után született.