Színház

Komámasszony, hol a stukker? (Na koho to slovo padne)

előadás, 90 perc, szlovák, 2010.

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

Görgey Gábor 1966-ban írt abszurd komédiájában öt férfi egy ablak nélküli szobába zárva várja a szabadulást. egy pisztoly társaságában. A fegyver egy ilyen kiélezett helyzetben a hatalom és a kontroll eszköze lehet - érthető hát, hogy mindenki birtokolni akarja, hiszen ez rövid időre lehetőséget biztosít számára, hogy uralkodhasson a többi felett. A stukker kézről-kézre jár, majd visszaér a kiindulópontra. A kör bezárul. A szlovák előadásban öt fiatal férfi játssza a vérbő komédiát, ahol öt különc, öt mulatságos figura küzd egymással: egy kegyetlen maffiózó, egy szlovák faluból származó férfi, aki Szlovákiát földi paradicsommá szeretné változtatni, egy szerencsétlen ördög, aki hugyhólyaggyulladással küzd, egy arisztokrata és egy értelmiségi. Ez az ötös különböző modellhelyzeteken keresztül jut el az örület és a groteszk határáig. A szerző intelligens humora mélyre hatol, és az előadás érzékeny vallomássá válik arról, hogy milyen kegyetlenül tudunk viselkedni a kegyetlen időkben. Az elképesztő humorral, hihetetlen komikusi vénával és tehetséggel megáldott öt fiatal szlovák színész szinte száguldozik a színpadi gagek megállíthatatlan körhintáján, miközben olykor-olykor az arcunkra fagy a mosoly.

Az 1997/98-as évadban bemutatott előadás '98-ban a Nyitrai Nemzetközi Színházi Fesztiválon elnyerte a szlovák kritikusok díját, mely az évad színházi felfedezésének szól. A "felfedezés" természetesen az előadásban játszó öt fiatal tehetség volt.
Már több mint tíz éve a Komámasszony, hol a stukker? a legsikeresebb előadás a szlovák színházak repertoárján. Az Astorka színházban nem lehet jegyet kapni rá, és a színházban hosszú percekig tapsol a közönség. Az előadás a világ legkülönbözőbb pontjain vendégszerepelt már: játszották nemcsak Szlovákiában és Csehországban, de Fehéroroszországban, az Amerikai Egyesült Államokban és Ausztráliában is. A produkció számos rangos díjat is elnyert, és a közönség mindenütt hatalmas elismeréssel fogadta az öt színész játékát.

Astorka, Pozsony
A pozsonyi Astorka Színház az 1968-as szovjet megszállás következtében megszűnt pozsonyi Színház a Korzón (Divadlo na Korze) hagyományainak követője, azaz erős és különleges rendezői értelmezésekben állít színre klasszikus, illetve kortárs drámákat. A színház kivételes társulatának tagjai szlovákia legkiemelkedőbb színészei. Az Astorka repertoárján a külföldi klasszikusok és kortárs drámák mellett szlovák művek is szerepelnek. A társulat többször vendégszerepelt már előadásaival Csehországban és Lengyelországban, de jól ismeri őket a közönség Nagy Britanniában, az Amerikai Egyesült Államokban, Oroszországban, Fehéroroszországban és Észtországban is. Magyarországon pár évvel ezelőtt a Szentivánéji álommal vendégszerepeltek a Zsámbéki Nyári fesztiválon.

Az 5 színész
Jakab Róbert, Juraj Kemka, Lukás Latinák, Marián Miezga, Vladimír Kobielsky
Ők öten a pozsonyi színművészeti főiskolán végeztek, ahol már a vizsgaelőadások során felhívták magukra a figyelmet, természetesen nemcsak otthon, hanem nemzetközi színházi fesztiválokon is. A legsikeresebb az utolsó főiskolai vizsgájuk, a Komámasszony, hol a stukker című előadásuk volt. Az öt fiatal fiú tehetségét és kreativitását felismerve Vlado Cerny az Astorka színház igazgatója szerződést kínált számukra a társulatban. Jakab, Kemka, Latinák és Miezga már sok éve az Astorka színház tagjai, Vladimír pedig a Szlovák Nemzeti Színház társulatának tagja. Az említett Astorkás négyesfogat legutóbb Juraj Nvotu Othello című előadásában találkozott, de együtt játszottak a Rómeó és Júliában - amelyet a cseh J. A. Pitínský állított színpadra, a fiúk pedig Rómeó, Mercutio, Benvolio és Tybalt szerepét játszották. A rendező ebben az előadásban is nagyon sokat épített a négy kivételes tehetségű ifjú színész improvizációs képességeire.

A(z) Pesti Színház előadása

Bemutató időpontja:

2010. szeptember 20., Pesti Színház

Stáblista:

Hozzászólások