Színház

Kommander Kobayashi

előadás, 2007.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Az első rész ősbemutatója - melynek zenéjét többek között Helmut Oehring, Jennifer Walsche, és Moritz Eggert szerezte - 2005 januárjában a Hamburgi Állami Operaházban volt, majd az Ultrahschall fesztivál keretein belül mutatták be a nagyközönségnek. A második részt - melyben Sergej Newski és Aleksandra Gyrka operái voltak hallhatóak - 2006 szeptemberében mutatták be a Warschauer Herbst fesztiválon a Théátre National du Luxemburgban.

A most bemutatásra kerülő harmadik rész zenéjét egy magyar és egy osztrák zeneszerző írja: Gryllus Samu és Klaus Lang. Ez a rész a csúcspont, mely Kobayashi parancsnok intergalaktikus európai körútjának végét jelenti.

Gryllus Samu: Aoihana nem halhat meg!
Sem Moszkva, sem Varsó nem tudta felkészíteni az űrutasokat arra a rémálomra, ami Budapesten vár rájuk. Egzisztenciális problémával néznek szembe: ők fajuk egyedüli túlélői. Szaporodniuk kell, mielőtt túl késő lesz. Az űrutasok mindenre készek, így rábízzák magukat a legendás budapesti mesterre...

Klaus Lang: A végén (Am Ende)
Kobayashi parancsnok végre megtöri a hallgatását, és teljes hatalmában mutatkozik meg. Az űrutasok fáradtak, egy lépést sem tudnak már tenni. Olyan helyre vágynak, ahol megpihenhetnek, ahol békére és nyugalomra lelnek. A hátsó kijáraton mennek ki, ahonnan már nincs visszaút. Elérkeztek a Véghez. Egy hatalmas, spirituális záróképpel, kórussal és orgonával végződik az operasaga. Sebastian Bark, Tobias Dusche és Sven Holm operasagája nyomán.

Gryllus Samu-t a Hukkle című film és Palya Bea Pshyhé című lemezének zeneszerzőjeként ismerhetjük elsősorban, de a Trafóban is hallhatóak voltak szerzeményei a Making New Waves Fesztiválon, saját szerzői estjén, valamint a Mozgó Ház Társulás A Kárhozat Kertje című darabjában. Gryllus Samu gyakran feszegeti a performance és koncert határait, gyakran hozza darabjának előadóit váratlan helyzetbe, ahol nemcsak improvizációs, hanem színészi készségeiket is kell használniuk.

Klaus Lang korosztályának egyik legsikeresebb zeneszerzője. Az általa komponált rész az Alpok panorámáját kívánja kitárni elénk egyfajta spirituális záróképként, kórussal és orgonával.

Az operasaga harmadik része a Bipolar német-magyar együttműködések keretében készült el. Magyar részről a Trafó vállalta a művészeti koncepció kialakítását, valamint a hazai résztvevők kiválasztását. Az előadások előtt kiosztásra kerülő kiadvány lehetőséget ad az előző két rész megismerésére, valamint segítséget nyújt a meglehetősen kalandos történetbe való belehelyezkedésre.

A projekt a Bipolar német-magyar kulturális együttműködés keretében jön létre. A Bipolar a Német Szövetségi Kulturális Alapítvány kezdeményezése.

A(z) Trafó előadása

Bemutató időpontja:

2007. szeptember 28., Trafó

Stáblista:

Hozzászólások