Színház

Könnyű préda

komédia, magyar, 2013.

Értékelés:

3 szavazatból
Szerinted?

Lőrinczy Attila a kortárs drámaírók középgenerációjának egyik legjelentősebb és legsikeresebb alkotója, az elmúlt tizenhárom évben hét darabját mutatták be a Budapesti Katona József Színháztól az Új Színházig, Szegedtől Kaposváron át Szombathelyig.
Legújabb műve, a Könnyű préda vígjáték, társadalmi szatíra, fordulatos és mulatságos látlelet napjaink Magyarországáról. A komédia mottója: Vajon megtalálja-e az örök boldogságot a vigasztalan özvegy a férje temetése napján?

A halotti toron játszódó történet központi alakja egy negyven fölötti hervadó szépasszony, Klárika, aki épp most veszítette el majd harminc évvel idősebb férjét, Suhanik Mihályt, a város nagy tekintélyű prominensét, a dúsgazdag építési vállalkozót. Harminc évet éltek együtt; Klárikát, aki annak idején szinkronúszó volt, tizenhat éves korában karolta fel, majd vette feleségül Suhanik úr, az akkor ereje teljében lévő, ötvenhez közeledő férfi. Klárika úgy reméli, Mihály halála után új életet kezdhet. Titokban erre várt, erről ábrándozott már mióta, hogy majd most kezdődik a mámoros, a csodálatos szabadság és önmegvalósítás. Még csaknem fiatal, még csaknem gyönyörű, tán még szülhet is, gondolja, de persze meg-meglegyinti már az öregedés réme is. Az özvegy csaknem mindig könnyű préda, Klárikát pedig kislányos együgyűsége, hiszékenysége és szertelen, rajongó természete különösen alkalmassá teszi e szerepkör betöltésére. A körötte megjelenők mind rávetik magukat a prédára, ki ezt, ki azt akarna tőle, őszinte érzelmektől, üzleti megfontolásból, szent meggyőződésből vagy alantas haszonleséstől vezérelve.

A(z) Szentendrei Teátrum és Nyár előadása

Stáblista:

Szereplők

Klárika ((kb 40) hervadó szépasszony, friss özvegy)
Misike ((kb. 40), a nevelt fia)
Patek ((kb. 40) Misike barátja, zenész Floridában)
Richter úr ((70 felé) az elhunyt barátja és cégtársa)
Dr. Zám ((70 felé), az elhunyt barátja, nőgyógyász főorvos)
Márta (alias Főnix Mirella (70 felé) az elhunyt nővére, tisztánlátó médium)
Krisztián ((nincs még 30) ifjú titán)
Kincső ((18) meglepetésvendég Erdélyből)
Sankó (ifjú autótolvaj)
Yvette (egyszerű, könnyűvérű lány)

Alkotók

Hozzászólások

10/10
FElepHánt 2013 júl. 10. - 17:05:06 10/10
FeHér ElepHánt Kulturális AjánlóPortál www.toptipp.hu
KÖNNYÛ PRÉDA Réthly Attila Városmajori Színház
A hamvak az égbe szállnak, a csinos és módfelett gazdag özvegy kegyeiért ringbe száll a teljes férfigárda. Bezerédi Zoltán, az elsõ privatizációs mutyiban meggazdagodott, exkomcsi káder, aki tõkéjét manapság maffiakapcsolatokkal erõsíti, géppisztolypergésû indulójában sírja vissza a Munkásõrség Kalasnyikovjait. Barátja, riválisa: Dr.Zám, aa Nyugat nagy verseit idézgeti, Balikó Tamás a szépkorú udvarlás szellemi fegyvereivel operál. Kettejük frivol tangójában a koreográfia és a humor szikrázó petárdái robbannak.
Lõrinczy Attila mesterien szerkesztett komédiája, a kiválóan konstruált karakterek mindegyikének juttat bravúros perceket. Dialógusai kihegyezettek, ülnek a poénok, pompásak a dalszövegek. A franciás komikum obligátumai mellett, a jelenkor adta abszurd fordulatok sem hiányoznak, a végkifejlet ionescoi elégtétellé avanzsál.
Misike ziccerszerepét a tüneményes Kelemen József arányosan kordában tartott, elsöprõ lendülettel hozza, a floridai haverral elõvezetett, jazzes lüktetésû kettõsnek egyetlen hibája van: a túl gyors képváltás miatt nem lehet õrjöngve tapsolni! Az alkoholista sémák helyett, látszólag könnyû kézzel, ám a valóságban inkább nagyszerû jellemrajzzal formált figuraként dülöngél elõttünk.
A rövidtávú menyasszony, a még könnyebb utcai prédácska, Piti Emõke hangban ugyan kicsit túlfeszít, de eleven teste, delejes mozgása, viharzó kamaszsága még így is igencsak figyelemre méltó. Rajta kívül a kaposvári színészosztályból jött Hajmási Dávid, a jómodorú autótolvaj és Mózes Balázs is, aki ifjú közgáz-zseniként uralja az üzleti racionalitás tereit.
Réthly Attila alapos értelmezéssel, ötletes játékokkal hozza helyzetbe nagyszerû színészeit, maradéktalanul kiaknázza a mulatságos szituációkat, ám fanyar bölcsességgel érzékelteti a történések mélyén lappangó, csiklandós szatírát is. Harmonikusan illeszkednek
a dalbetétek, kivételesen a zenekari arányok és a hangosítás is korrekt, Dobri Dániel invenciózus hangszerelése, a ritkán észlelt színvonalú énekprodukciók révén, hatványozza a slágerfûzér zsigeri hatásosságát.
Margittai Ági Fõnix Mirella lélekgyógyász jósnõ parádés szerepében, két telefonos fantom energizáson kívül, potom ötvenezerért, élõben mutatja be a rontáslevétel boszorkányos praktikáit. Gonda Kata erdélyi Biborkája váratlanul robban a színre, szálfaerõs deklamációval nyûgözi le hallgatóit, fantasztikusan táncol és énekel, biztos, hogy az École
Normale Superieure gazdasági kurzusai mellett a Moulin Rouge mestereitõl is vett leckéket.
Talicskában tolják whiskeys kábulatban, de egyetlen benyögött szóval képes így is figyelmet kelteni: a bombaerõs karizmájú Sarkadi Kiss János ellenállhatatlanul hódít, szvinges beütésû énekléséhez pedig elementáris színészi játék társul. Aki miatt a feje tetejére áll az újgazdag beltenyészet, a vonzó primadonna, a forrón vibráló aurájú Pikali Gerda. Az õsbutaság mögött keserves szenvedések rejlenek, a partnerkeresésben viszont meglepõen okos, a gyász megkönnyebbülésétõl az ajánlatok játszmáin át, a szerepfejlõdés für-
ge ívét húzza meg. Adekvát hitelesség, illeszkedõ összjáték, sodró erejû, tágtorkú vokalitás, dús orgánum és érett zeneiség elbûvölõ egysége. Mûúszó koreográfiája minden bizonnyal a zenés színpad legnagyobb bravúrjai, felejthetetlen pillanatai közé kerül.
Ahogy Lõrinczy Attila darabja és Réthly Attila rendezés is az évad legjobbjai között triumfál, a vájtszemûek és a közönség együttes örömére.