Színház

Köztársaság

előadás, magyar, 2016.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Hogyan lép valaki a zsarnokság útjára? Milyen motivációi vannak egy rettegett uralkodónak? És végül, milyen köztársaság lesz az övé? Ezekre a kérdésekre fókuszál Szálinger Balázs Köztársaság című drámája, amelyet Horváth Illés állított színpadra Sediánszky Nóra dramaturg segítségével, Gáspár Tibor, Takács Géza, Nagy Mari és Pál András főszereplésével.
"Az előadás (...) iszonytató pontossággal kapja el azt a gátlástalan bírvágyat, ahogy a nagytehetségű Gaius Julius Caesar, a Római Köztársaság majdani első pontifex maximusa még fogságba esve sem inog meg - dehogy fél, sőt, ilyenkor érzi magát a helyzet magaslatán." (Proics Lilla,revirzoronline.hu)

Az előadás alapjául szolgáló színdarab valós történelmi eseményből indul ki: a fiatal, huszonéves Julius Caesart közismert politikai pályafutása előtt egy alkalommal kalózok ejtik fogságba. Míg a váltságdíjért menesztett szolgák összeszedik és visszatérnek a horribilis mennyiségű pénzzel, Caesar 40 napot tölt a kalózok rejtekhelyéül szolgáló szigeten. A kalózok vezére hamar felismeri képességeit, rendkívüli intellektusát, éles világlátását, kíméletlen emberismeretét, vezetői agilitását. Elhatározza hát, hogy mindent elkövet, hogy meggyőzze Caesart: maradjon velük, s legyen az utódja.
A fogságban töltött idő alatt komoly leckét kap életből és hatalomelméletből, amit később hidegen izzó bosszúvággyal fizet vissza. A Köztársaság szuggesztív költőiséggel jelenít meg globális problémákat, egy egyre fenyegetőbb krízishelyzetet, aztán pedig ebben a válságszituációban mutat meg több oldalról társadalmi viszonyrendszereket és a zsarnok emberi történetét. Azt, hogy hogyan sodorja el az ún. kisembert egy nagy volumenű történetformáló erő, milyen traumák és rajta kívül álló elemek határozzák meg életét. Hogyan kezd el mégis küzdeni, szeretni, végül pedig gyilkolni.
"Még egy ilyen nagyformátumú gyilkosnak is az emberi motivációi érdekeltek. Mitől lesz az, ami, milyen döntéseket hoz meg, mi ambicionálja, vagy a kisember hogyan lép arra az útra, hogy tömeggyilkos legyen, hogyan fogadja el, sőt választja és szolgálja a zsarnokságot." (Horváth Illés,librarius.hu)

A darab cselekménye klasszikus mintákat követve nem nélkülözi a szerelem, féltékenység, intrika, bosszú fordulatait sem, mindemellett az utolsó pillanatig metszően szellemes szarkazmus, igazi kortárs humor jellemzi. A Köztársaság sokoldalú, különleges alkotás, mely méltán nyerte el 2012-ben Az Évad Legjobb Magyar Drámája Díjat, 2013-ban Artisjus- és Szépíró Díjakat, és amelynek a zsámbéki rakétabázisnál keresve sem lehet jobb helyszínt találni.

Koprodukciós partner: Zsámbéki Színházi Bázis.

A(z) Zsámbéki Színházi és Művészeti Bázis előadása

Bemutató időpontja:

Stáblista:

Hozzászólások

ucsítyelnyica 2016 aug. 24. - 10:58:33
Hiába sorolják a sok drámaírói díját ennek a színdarabnak, szerintem gyenge alapanyag. Kevés feszültség, konfliktus, általában súlytalan szereplõk, a két fõszereplõ beszélgetései politikáról, erkölcsrõl, bármirõl pedig nem igazán érdekesek, és túl hamar megegyeznek. A három nõ és a szakács szerepe nagyon erõltetett, alig tesznek hozzá a történethez. Tõlem távol áló események, nem húztak be, a jelenkorral nehezen hozhatók kapcsolatba. Eléggé unalmas és dísztelen elõadás volt. A színészek viszont remekül játszottak, a Ceasart játszó színész még ebbõl a remek társaságból is kiemelkedett.
Furcsa, hogy a zsámbéki elõadásokra idén nyáron kb. 20-an jártunk el, erre meg nem lehetett jegyet kapni, pedig három estén át játszották. Nagyon túl volt pörgetve.