Színház

Kurázsi mama és gyermekei

dráma, magyar, 2015.

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

Brecht éppúgy, mint két legnagyobb elődje, Shakespeare és Molie`re, minden témáját szerezte valahonnan, bár egyszerűbb azt mondani: átírta. Ahogy az elődöknél, a fő kérdés nála is: Hogyan?

A nagy előkép, Schiller Wallenstein-trilógiája még Németországban is körülményesen adható elő, viszonta Bátorság/Kurázsi mamát világszerte játsszák. Fél évszázaddal ezelőtt e művel vált világhírűvé a Berliner Ensemble a Spree partján, és nimbuszát töretlenül őrzi. A markotányosnőt alakító írófeleség: Helene Weigel akkor már igazgatónőként volt pályája csúcsán. A néma Katrint korábban azért írta számára Brecht, mert angol nyelven nem lett volna túl hatásos megszólalnia a háborúzó Amerikában. A néma lány és a Markotásnyosnő alakja a körülöttük harcoló/menekülő férfiakkal így válhatott európai drámairodalmunk egyik megkerülhetetlen, emblematikus alapművévé.

A bátorság és a megalkuvás, a túlélés és a lázadás lehetőségeit mutatja fel a rettenetes feudálkapitalista világégés közepén, miközben a humanizmus és az ellenállás nagyszerű és katartikus lehetőségét hirdeti azóta is.

Bertolt Brecht (1898-1956) német drámaíró, költő, rendező, a 20. századi Színház egyik legfontosabb megújítója.

A(z) Szegedi Nemzeti Színház előadása

Bemutató időpontja:

2015. január 23., Szegedi Nemzeti Színház

Stáblista:

Szereplők

Kurázsi mama
Kattrin (néma leánya)
Eilif ( idősebb fia)
Stüsszi (fiatalabb fia)
A toborzó
Az őrmester
A zsoldosvezér
A tábori pap
A lőportáros
Yvette Pottier
A bekötött szemű
Egy másik őrmester
Idősebb katona

Hozzászólások