Színház

Kurázsi papa

előadás, 2008.

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

A Le Phun, a rendkívül gazdag és jelentős francia utcaszínházi műfaj vezető együttese. Alapítója, Phéraille, a világhírű Royal de Luxe tagjaként tett szert évtizedes tapasztalatra.
Kurázsi papa, a vándor ló történetét 2008-2009 során Románia, Szlovákia és Magyarország felkeresésével, helyi művészeti csoportok bevonásával alakítja ki a francia társulat, a rájuk jellemző és általuk professzionálisan használt vizuális, installációs és a szabadtéren működő narratív eszközökkel.

Az előadás központi figurája Kurázsi Papa, egy életnagyságú, mechanikus vas ló és gazdája Andrej, akik vándorlásaik során a Duna partjára, majd onnan a Szigetre kerülnek, s az ottani elhagyott úttörőtáborban találnak új otthonra.

"Ahhoz, hogy a nézők igazi részeseivé váljanak az előadásnak és megéljék a Duna történetét, révészeink segítségével csónakokban átkelnek a szigetre. A Szentendrei-sziget különleges környezete, melyet installációk tesznek bensőségesebbé, arra ösztönzi a nézőket, hogy saját útjukat járják. A kezdeti ámulatot Andrej megérkezése töri majd meg, amint Kurázsi papa hátán átvonul a szigeten. Nyomába ered a kíváncsi embertömeg, hogy a történet újabb részleteire derülhessen fény. Belépünk az elhagyatott úttörőtáborba. Rideg, elidegenedett világgal szembesülünk. A harcoktól teljesen kiégett emberek két ellenséges tábort alkotnak, a Nők népességét és a Férfiakat népét. A 2098-ban megszületett Budapesti Egyezmény ugyanis két független táborra osztja a lakosságot. A földrajzilag is szétvált tábor egyik fele Budán, másik Pesten kezd külön életet. Mivel Andrej mélységesen megveti a két tábor értelmetlen szembenállását, a semleges Szentendre-szigetén hirdeti nézeteit. Ellenállókat toboroz lova segítségével, akiket Budapest jegyeseinek nevez el, és akikkel véget kíván vetni a sokévi gyűlölködésnek." Phéraille - az előadás rendezője.

A(z) Krétakör Színház előadása

Bemutató időpontja:

2008. augusztus 8., Krétakör Színház

Stáblista:

Hozzászólások