Színház

Kvartett

előadás, magyar, 2006.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

"Tíz évvel a kiváló drámaíró és színházi ember halála után is úgy tűnik, hogy Heiner Müller színháza semmit sem veszített költői erejéből, sőt, éppen "ellenkezőleg". A Kvartett című darabjában, amelyben a Veszedelmes viszonyok fantomjai tombolnak, a két főszereplő szerelmének és szexuális viszonyának gátlástalansága valódi polgárháborúba torkollik, a kölcsönös emberi függés "harcterévé" válik, amelyet csak a halál ,"oldhat fel".
A német drámaíró pontosan meghatározza a helyszint: "szalon a francia forradalom előtt, vagy bunker a harmadik világháború után" A szöveg virtuozitása mindkét színész részéről különleges hozzáállást igényel, hiszen az előadás folyamán több szerepet is el kell játszaniuk, ráadásul egymás között váltogatják a nemeket s szerepeket, és mindennek a tetejébe, ott az átütő erejű, színházi nyelven megfogalmazott, jól artikulált szöveg, illetve annak gyilkos humora.
Ez Heiner Müller első olyan darabja, amelyben magánéletének problémáiról szól, saját viszonyulásáról a nőkhöz, de nem önéletrajzi mű formájában. Ellenkezőleg: miközben csontig hatol a hatalmas emberi anatómiában, a nézőt kényszeríti arra, hogy saját múltjával, a tulajdon bűneivel szembesüljön egy olyan modern purgatóriumban, amely az emberiséget fenyegető katasztrófával összefüggésben a kultúra és a természet kihalásának veszélyét hordozza, és ahol a nemek közötti kapcsolatok tönkremenetele kétségkívül aktuális téma marad."
(Tompa Gábor)

A(z) Thália Színház előadása

Stáblista:

Szereplők

Madame de Merteuil

Alkotók

Hozzászólások