Színház

Levélbomba

tragikomédia, magyar, 2003.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Egyszerű falusi környezet. Csordogál az unalom, ahogy az már lenni szokott effajta porfészkekben. Semmi különös... aztán egyszer csak Lajos, a falu fiatal, együgyű, csupaszív mindenese - aki ideje nagy részében a patakban horgászik, ősszel meg a faleveleket gyűjti össze a templomkertben - talál valamit a falu határában, a városi úton. Egy olyan dobozformájú akármicsodát, hogy honnan van, meg minek, és kinek, meg hogyan, azt senki sem tudja.
Eme jelentéktelen tény azonban izgalomba hozza a falu apraját-nagyját, ki-ki vérmérséklete, szellemi képessége és fantáziája szerint viszonyul ehhez a... talán nevezzük doboznak. Közben vészesen közeleg a szokásos kuglibajnokság időpontja, ami a faluban eddig a legnagyobb eseménynek számított. (...)
A faluban persze híre megy a doboznak. Megindul az ilyenkor szokásos polémia, és bizony, ahogy az már lenni szokott, a legrosszabbakra gondolnak. Hogy a doboz bizony nagy valószínűséggel levélbomba. Ugyan Dezső és Marcsi unokája, a Pestről leránduló, "zsúrfiús" Rodolfó erős szkepticizmussal reagál eme feltételezésekre, akkor azonban már megindul a lavina. A nyugis, csendes faluban elszabadulnak az indulatok, félelem lesz úrrá az embereken, mindezt betetézi Béla, aki kijárási tilalmat rendel el. Úgy tűnik, a kuglibajnokság is elmarad. Kornél, a falu erős embere dühtől elvakultan elindul, hogy megoldja a rejtélyt, azonban idő előtt megőrül. Juli, "mindenkibabája" egy üveg pálinka elfogyasztása után szintén apokaliptikus erők jelenlétét feltételezi. Béla és a pap, akitől a megoldást várnák, teljesen tanácstalanok, olyannyira, hogy a pap fogja üres irattáskáját, és búcsút mond a reverendának és a templomnak. Azonban Béla koponyájában ekkor alamuszi szikra pattan, és a munkanélküli papot megbízza az úgynevezett "bombaprojekttel", ami azt a bizonyos dobozproblémát hívatott megoldani.

A(z) Csokonai Színház előadása

Bemutató időpontja:

2003. szeptember 20., Csokonai Színház

Stáblista:

Hozzászólások