Színház

Macbeth

balett, 2003.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Shakespeare Macbethje a koreográfus Marie Brolin-Tani tolmácsolásában az 1950-es évek Latin-Amerikájába, a tangó szülőhazájába költözik. Egy olyan történetben, amely a kapzsiságról, a beteges gyanakvásról, és a hatalommal és pusztítással mérgezett szerelemről szól, találkozunk Macbeth-tel és az ő Ladyjével. Macbeth eleinte a nép hőse és reménye; lágyszívű vezér, aki szeretettel viszonyul környezetéhez, de a Lady nagyravágyása ezt megváltoztatja és a hatalmi egyensúly megváltozik. Egy kemény és agresszív Macbeth fejlődik az egyre gyengébb Ladyvel szemben, aki végül teljesen eltűnik.
A balett elején a király, Duncan megtisztelő kitüntetést ad Macbethnek, aki a két lázadó hatalom elleni csatában bátor harcosként tűnt ki barátjával, Bancoval. Azonban nem azt kapja, amit szerinte megérdemel, vagyis nagyobb hatalmat földek és emberek felett. A megtiszteltetés egész egyszerűen a király fiainak jut, akiket itt Malcolm személyesít meg. Azonban Macbeth a nővérektől/boszorkányoktól megtudja, hogy sokkal dicsőségesebb jövő vár rá. Lady Macbeth, akinek nagy elvárásai vannak a férjével szemben, gyilkosságra és pusztításra buzdítja.
A balett Shakespeare szövegének szabad tolmácsolása. A legfontosabb karakterekből válogatott csapat szerepel egy erős tánckarral, amely a nép és az ártatlanok hangján szól.
A zene Penderecki, Pärt és Piazzola műveiből összeállított kollázs, amelyben a tangónak vezető szerepe van.
Hans-Olof Tani díszlete nagyon egyszerűen, mégis rafináltan kapcsolódik mind az 1950-es évek Argentínájához, mind Shakespeare saját korához.
A magyar-svéd Andrea T. Haamer tervezte a balett szép, ugyanakkor egyszerű jelmezeit, különös tekintettel a koreográfus erőteljes testi és fizikai kifejezésmódjára.

A(z) Győri Balett előadása

Bemutató időpontja:

2003. október 25., Győri Balett

Stáblista:

Hozzászólások