Színház

Mágnás Miska

operett, 3 felvonás, magyar, 2002.

Értékelés:

16 szavazatból
Szerinted?

Mágnás Miska a magyar operett-irodalom egyik legsikeresebb műve, mely újból és újból bemutatásra kerül, zenés és prózai színházakban egyaránt. Ez egyrészt szatirikus, mulatságos történetének köszönhető, másrészt Szirmai Albert és Gábor Andor pompás, örökzöld számainak. Hogy csak néhány jól ismert slágert említsünk: "A nő szívét ki ismeri ", "Úgy szeretnék boldog lenni" vagy "Cintányéros cudar világ!"

A darab eredetileg a legendás hírű magyar színészpáros, Rátkai Márton és Fedák Sári számára íródott. Azóta is csak akkor érdemes felújítani, ha Miska és Marcsa szerepét átütő erejű művészek, igazi közönségkedvencek alakítják. Talán ez a műfaj egyetlen olyan darabja,melynek a komikus figura a címszereplője. Miska, a talpraesett lovászfiú, a "vazsmegyei gyerek", pillanatok alatt, a szemünk láttára válik előkelő arisztokratává.Tenyeres-talpas párjából, Marcsából is estélyiruhás "flancos" dáma lesz, aki Mary grófnőként vonul be az úri társaságba. Mindez azért történik, mert a rátarti család hallani sem akar arról, hogy Baracs, az egyszerű tiszttartó, lányukat, Rolla grófnőt vegye feleségül. Óriási szerencse, hogy a kleptomániás nagymama nem törődve efféle előítéletekkel a fiatalok mellé áll, s így az operett felhőtlenül juthat el a vidám fináléig.

A(z) Budapesti Operettszínház előadása

Bemutató időpontja:

2002. szeptember 27., Budapesti Operettszínház

Stáblista:

Hozzászólások

mariposahercegno 2022 jún. 13. - 10:07:46
Tavaly novemberben láttam az előadást és könnyesre nevettem magam. Igaz picit sajnáltam, hogy a két Peller közül csak Anna volt, de Erdős Attila is nagyon jó Miska volt :)
9/10
Kurama 2012 máj. 06. - 12:15:27 9/10
Nagyon jó volt az elõadás, csak az éneklõs részeket nehezen vagy egyáltalán nem lehetett érteni...
9/10