Színház

Máli néni

vígjáték, magyar, 2008.

Értékelés:

3 szavazatból
Szerinted?

Az 1930-as években Füst Milán vérbő avantgarde vígjátékot, tipikusan pesti mesét írt a szépséges Margit kisasszonyról, az őt ostromló, ősz halántékú vezérigazgatóról, annak idegtépően szerelmes, gyermeteg Alfonz fiáról, és lányáról, a titokzatos Tildáról. Szerepel továbbá a történetben egy rejtélyes kisfiú, akinek talán három anyja van, talán egy sincs; Horváth úr, az epekedő könyvelő, a mindenütt hallgatózó Novák bácsi, és ennek felesége, az egykor szebb napokat látott Máli néni.

Mit tehet egy titkárnő azzal a szép hajával, ha egyszerre három férfi zümmögi körül? És mit tehet az igazgató lánya, ha nem mehet az éhenkórász festőhöz, akit szeret? Leginkább is hívja Máli nénit, a szegény rokont, aki törülközőt aggat a hasakra, mesterien rögtönöz, s boszorkányos ügyességgel gubancolja a szálakat, s közben tágra nyílt szemekkel figyeli az őrületet maga körül, megbocsátó mosollyal nyugtázza a sietők riadalmát, bölcsen sóhajtva ücsörög ? ő már nem siet sehová... Azonban nem a szerelmesek iránt érzett szeretetből egyengeti a révbe vezető utat, nem jótét lélek, nem irgalmas szamaritánus. Máli egyetlen emberért szerez szerelmet, házasságot, s teremt rendet a káoszba: megvénült, gyermekké vált, folyton éhes társáért, akit végre jóllakathat a tehetős rokonok pénzén?

Füst Milán darabja szinte azt sugallja: az élet már nem is álom, inkább őrület. De - vígjátékról lévén szó - szeretnivaló őrület....

A(z) Magyar Színház előadása

Bemutató időpontja:

2008. szeptember 26., Magyar Színház

Stáblista:

Szereplők

Egy vezérigazgató
Alfonz (ennek fia)
Tilda (a lánya)
Novák amál (vagyis máli néni nagynéje)
Novák bácsi (a máli néni férje)
Margit kisasszony (titkárnő)
Horváth úr (egy könyvelő)
Szolgáló
Egy másik margit
Virágárus

Alkotók

Hozzászólások

10/10
lacikata 2010 máj. 20. - 17:07:57 10/10
Egy sikerdarabot miért vesznek le a mûsorról? Mikor mi láttuk (máj.2-án), pótszékes teltház volt.A többiek is remekek,de Béres Ilona fantasztikus!(Ahogy már tõle megszokhattuk.)