Színház

Mária evangéliuma

rockopera, 2022.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Tolcsvay László, Müller Péter és Müller Péter Sziámi Mária evangéliuma című rockoperáját először 1991-ben láthatta a magyar közönség. A Madách Színház legendás előadása óta több feldolgozás is született, köztük oratórikus és szimfonikus produkciók, de készült lemezfelvétel is, aminek köszönhetően a mű a zenés színpadok visszatérő sikerdarabja volt az elmúlt évtizedekben.
A vallásos témát a könnyűzene műfaján keresztül bemutató alkotás különleges helyet foglal el a magyar színház- és kultúrtörténetben. Ezt nemcsak a szakmai elismerések és a közönség rajongó szeretete fémjelzi, hanem hogy mint afféle hungarikumot számos külföldi helyszínen (többek között Olaszországban, Svájcban, Csehországban és Németországban) is bemutatták, de szerepelt a hazai hitélet olyan meghatározó szellemi, lelki, vallási központjaiban is, mint Csíksomlyó, vagy II. János Pál pápa 1996-os látogatásának tiszteletére Pannonhalmán. 
A Mária evangéliuma egyediségét az adja, hogy rendhagyó módon Szűz Mária történetét mutatja be: ifjúságától az angyali üdvözleten és Krisztus születésén át egészen a kereszthalálig és Mária mennybemeneteléig követhetjük az eseményeket János apostol tolmácsolásában. Ő az, aki emlékeit visszaidézve arra keresi a választ, hogy a keresztre feszített Megváltó Máriára tekintve miért mondta, hogy „János, íme a te anyád!” A mű középpontjában tehát Mária életszentsége és anyasága áll, az áldozat, amelyet ő hozott, annak minden örömével és nehézségével együtt. A csodálatos zene és szöveg által tradicionális és értékőrző megközelítésben elevenedik meg az isteni titkokkal átszőtt evangéliumi történet. A darab egyszerre képes felmutatni a szakralitást, a kegyelmi állapot nagyságát, a hitbe vetett bizalom erejét, ugyanakkor az emberi érzéseket, kétségeket és a döntések lelki hátterét is.
Meggyőződésünk, hogy az előadás napjainkban is fontos üzeneteket közvetít a közönségnek a megbocsátás fontosságáról, az anyai szeretetről és elengedésről, a mások iránti önfeláldozásról. A mostani létrehozás célja minél szélesebb közönség réteg számára közel hozni, befogadhatóan, átélhetően megjeleníteni a katartikus történetet. A mai kor fiatalságának egy friss lendületű előadáson keresztül egyetemes értékeket átadni, az idősebb korosztálynak az ismert  szenvedéstörténet új aspektusának felmutatása által megélhető, felemelő színházi katarzis-élményt nyújtani.
A LantArt Produkció előadása a műfaj legkiválóbb énekeseinek közreműködésével készült nagyszabású vállalkozás, sok szereplőt felvonultatva, minőségi módon képviselve értékeket, Juronics Tamás rendezésében, a Győri Nemzeti Színház ének-és zenekarával, illetve a Szegedi Kortárs Balettel közösen.
Főszerepekben 2024-ben: Földes Tamás, Bordás Barbara, György Rózsa Sándor, Molnár Levente

Közreműködnek: a Szegedi Kortárs Balett táncművészei, valamint a Győri Nemzeti Színház zenekara és kórusa.

Producer: LantArt Produkció

Jelmezkivitelező: Böhm Katalin

Bemutató időpontja:

2022. május 3.,

Stáblista:

Hozzászólások