Színház

Marquez-maraton: A világ legnagyobb szállodája / Száz év magány

előadás, magyar, 2010.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Száz év-történetek
"....és azt a pillanatot kezdte megfejteni, amelyet épp átélt, egyszerre haladva a megfejtésben és az átélésben? ?mintha egy beszélő tükörbe pillantana? tudta, hogy soha többé nem lép ki ebből a szobából, mert úgy volt elrendelve, hogy a tükrök (vagy trükkök) városa szétszóródik a szélben és kihull az emberek emlékezetéből...."

A világ legnagyobb szállodája
A társulat második bemutatója A világ legnagyobb szállodája című darab Gabriel García-Marquez Tizenkét vándornovellája alapján íródott. A szálloda nem más, mint maga a könyv: lapjairól García-Marquez Dél-Amerikából Európába keveredő halhatatlan figurái elevenednek meg: a magát Genfben gyógykezelő bukott diktátor, a szerelmet nem ismerő barcelonai kurtizán, a halott lányát szentté avatni Rómába igyekvő vándor, az ugyanoda tartó özvegy, a nászútra érkező karib-vidéki házaspár, maga az író és családja, és a többiek. E különös hotelben azonban furcsa szabályok működnek: az egyik szoba lehet Rómában, míg másik Barcelonában, a harmadik Madridban, a többi Genfben, Párizsban vagy Arezzoban, sőt olykor maga az épület is kísértetházzá, kórházzá, avagy bolondok házává, vagy épp New Yorkból Párizsba tartó géppé alakul át: egy jelenetben pedig mintha a szobák falait is összemosná a fénytengerré alakuló Atlanti Óceán. A szinte zenei formában egymást imitáló, egymásra ható történetek középpontjában a hőseit kereső fiatal író bolyong, akárha a nagy kortárs, Borghes egyik labirintusában tévelyegne. Csak a szálloda portása és házvezetőnője, Tajték apó és Bérálmodó siet néha segítségére az útvesztőben. A sok szálon futó produkció nyelve eközben végig a szabad, szinte gyermeki játék, mely a zenei és a mozgásos kifejezés eszközeivel kiegészítve, de leginkább a nézői képzeletre számítva nyit ajtót a könyvbe, a "szállodába".
Az előadás 2010 októberében a Bakelit MAC-ben Belgák Fesztiválján a legjobb előadás díját nyerte, valamint a Magyar Szín-játékos Szövetség Arany Minősítését érdemelte ki

A(z) Sirály előadása

Stáblista:

Hozzászólások