Színház

Maskarák

tragikomédia, 2016.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Ennek a tragikomédiának (amúgy két Shakespeare-kortárs a szerzője, egy tisztességben megőszült tragédiaíró - Middleton -, és egy vígjátékra szakosodott testes színművész, miszerint kövér pojáca - Rowley), majd minden szereplője címszereplő, mert mindenki álarcot hord, vagyis senki sem az, akinek látszik, de még csak az sem, akinek hiszi magát. A maskarákat mindössze az különbözteti meg egymástól, hogy van, amelyiket sikerül az utolsó pillanatban lekapni, míg ismét másokat már nem, örökre ráégnek viselőjük arcára, még a túl korán érkező utolsó pillanat után is.

Amúgy a szerelemről szól; nem a tavaszi holdcsicsergős változatáról, amiről a szív dalol és Valentin-napot lehet alapozni rá, hanem a másikról, amiről a hús vonyít; amelyik szégyenben kezdődik és bűnben ér véget, gyilkosságban, és már azt sem tudjuk, hogy szerelemből öltünk-e, vagy beleszerelmesedtünk a gyilkolásba.

Találkozunk szende szűzlánnyal, kit kényes-fényes kisasszony- mivolta visz a lejtőre, ahol egyre vérnőszőbb kéjjel bucskázik lefelé; szépreményű ifjúval, aki a tudományra esküszik, és vele a reményre, hogy a világ kiismerhető, holott az orráig sem lát el az ember; és végül a férfival magával, aki csupa szolga-alázat és despota-gőg, aki a szörnyűségében hordja a varázserejét, és a varázslata csupa szörnyűség.

Találkozunk továbbá őrültekkel és bolondokkal, meg az őrzőikkel, megtudhatjuk, mi a különbség közöttük (semmi: mindnyájan rosszul őrzik egymást); és a végén, ha bele nem fulladunk a kiontott vér tengerébe, még egy bájos kis maszkatánccal is kedveskednek nekünk.

A(z) Budaörsi Latinovits Színház előadása

Bemutató időpontja:

2016. november 19., Budaörsi Latinovits Színház

Stáblista:

Szereplők

Vermandero (Beatrice apja)
Tomazo de Piracquo (nemes)
Alonzo de Piracquo (a testvére, Beatrice kérője)
Alsemero (nemes, később Beatrice férje)
Jasperino (a barátja)
Alibius (féltékeny doktor)
Lollio (a szolgája)
Antonio (a maskara)
Franciscus (ál-őrült)
De Flores (Vermandero szolgája)
Beatrice-Joanna (Vermandero lánya)
Diaphanta (a szolgálólánya)
Isabella (Alibius felesége)

Hozzászólások