Színház

Meggyeskert

színmű, magyar, 2013.

Értékelés:

11 szavazatból
Szerinted?

"Azt hiszem, hogy a darabomban, bármilyen unalmas is esetleg, van valami új. " 1903. szeptember 25., A. P. Cs.

"Mért van a plakátokon és újsághirdetésekben csökönyösen drámának nevezve a darabom? Nyemirovics és Alekszejev (Sztanyiszlavszkij) semmilyen értelemben nem azt látják a darabomban, amit írtam benne. Kész vagyok fogadni bármibe, hogy egyikük sem olvasta el egyszer se figyelmesen. " 1904. április 10., A. P. Cs.

A(z) Örkény István Színház előadása

Bemutató időpontja:

2013. október 12., Örkény István Színház

Stáblista:

Szereplők

Ranyevszkaja Ljubov Andrejevna (földbirtokosnő)
Ánya (a lánya, 17 éves)
Várja (a fogadott lánya, 24 éves)
Gajev Leonyid Andrejevics (Ranyevszkaja bátyja)
Lopahin Jermolaj Alekszejevics (kupec)
Trofimov Pjotr Szergejevics (diák)
Szimeonov-Piscsik Borisz Boriszovics (földbirtokos)
Sarlotta Ivanovna (guvernant)
Jepihodov Szemjon Pantyelejevics (irodai alkalmazott)
Dunyasa (szobaleány)
Firsz (inas, 87 éves öreg)
Jasa (fiatal inas)
Arra járó

Hozzászólások

3/10
florakovacs 2013 nov. 05. - 10:06:19 3/10
Tegnapelõtt láttam. Kritikán aluli volt. Okoskodó, hamis, bornírt és ráadásul élvezhetetlen.
1/10
elszabó 2013 nov. 04. - 00:31:42 1/10
Az eddig Cseresznyéskertként ismert Csehov darab Ungár Júlia új fordításában visszatér az állítólagos eredeti címhez. A rendezés viszont Zsótér exhibicionista merénylete Csehov ellen: egy gusztustalan mûanyag pálmafa a meggyeskert, melynek leveleit a darab végén egy alu létráról leszerelik a meggyfák kivágása gyanánt, egy hatalmas mûanyag cicafej a ház, a báli táncot a mennyezetrõl tányéros ülõkén lelógatott szereplõk hivatottak megjeleníteni és van még némi bóklászás méretes sztaniolok között valamint sms üzenetek a párizsi szeretõtõl. Csehovban van szarkazmus, van humor, de azért nem vásári bohózat. Szerencsére a szöveg olyan erõs, hogy ezt a környezetet is túléli, hála az igen jó teljesítményt nyújtó, jobb sorsra érdemes színészeknek. Én már láttam jó Cseresznyéskertet (Zsámbéki, Katona József Színház), de azok a fiatalok, akik most találkoznak színházban Csehovval elõször, aligha kapnak hiteles Csehov képet.
1/10
Konsti_ 2013 okt. 22. - 00:24:53 1/10 Előzmény nzsolt60
Én ugyen nem láttam, mert el sem mentünk rá, utána olvastam a kritikák szörnyûek, ismerõseim pedi (rendes színházjáró emberek9 pedig köjöttek a darabról, ami egyáltalán nem szokásuk.
nzsolt60 2013 okt. 14. - 12:15:21 Előzmény nexialista
Igencsak készültem rá, és hatalmasat csalódtam. Zsótér modoros rendezésében az erõltetett koncepció mögött eltûnt Csehov darabja. Társadalmi kontextus és jellemek nélkül ez a darab nem mûködhet, és Zsótér épp ezt a kettõt véreztette ki belõle. Parodisztikus figurák téblábolnak - olykor botladoznak - az öncélú díszletben, feszengve álldogálnak a hosszú jelenetek során, és lélektelenül mondják fel Csehov szívbemarkoló sorait. Mindeközben hideg, távoli, és neonfényû marad minden a nézõ számára. Sajnos szerintem fiaskó ez a javából, és nagy kár érte Mácsai amúgy remek színházában. Két felvonást bírtam belõle én is...
nexialista 2013 okt. 12. - 04:23:49
Tegnap láttam. Számomra katasztrófa. Díszlet-dramaturg-rendezés embertelen, maga a dráma. Szegény színészek küzdöttek rendesen, de esélytelenül. Szégyenszemre menekülõre kellett fogjam a második felvonás végén. 2/10