Színház

Merénylet - De Sade úr betanításában

színmű, magyar, 2014.

Értékelés:

2 szavazatból
Szerinted?

Peter Weiss: Jean-Paul Marat üldöztetése és meggyilkolása, ahogy a charentoni elmegyógyintézet színjátszói előadják De Sade úr betanításában.

Mi a forradalom? Az elfojtott nyugtalanság következménye? Csupán a történelem sajnálatos közjátéka? Megállíthatatlan közbeavatkozás? A természetes egyenlőtlenség időleges egyensúlyba állítása? És mik a következményei? Hol kezdődik a meghasonlás, hol indul a kétség? Lehet-e forradalom ott, ahol nem lehet, mert minden szép, minden egészséges és épületes? Mi vezet a merénylethez? Tizenkét díva, zenés-táncos hangulatkeltés, tombolás és őrület, nyugalom és kimértség, divat, botrány, politika, közélet, cenzúra és szabadság Peter Weiss Jean-Paul Marat üldöztetése és meggyilkolása, ahogy a charentoni elmegyógyintézet színjátszói előadják De Sade úr betanításában című drámájának e sajátos revüváltozatában.

A(z) Gergye Krisztián Társulat előadása

Bemutató időpontja:

2014. október 29., Gergye Krisztián Társulat

Stáblista:

Szereplők

Jean-Paul Marat
De Sade márki
Simonne Evrard
Charlotte Corday
Duperret (girondista képviselő)
Jacques Roux (szerzetes)

Alkotók

Hozzászólások

5/10
macino1234 2014 nov. 05. - 12:53:31 5/10
Az elõadáson az volt váratlan az ismertetõhöz képest, hogy a rendezés rendkívûl kaotikus. Ez egy rendezési stílus, ahol mindig minden történik, nincs egy fegyelmezett szerkezete a darabnak. Eleve 3 idõsík van: a francia forradalom ideje, a magyar jelen és a rendszerváltás elõtti idõszak. Amíg valaki monológot mond, addig más valaki balettozik a szinpad másik felében.
A végén a forradalom leányáról lekerül a melltartó és egy szál bugyiban játsza a szerepét, amit nem értettem teljesen. (Nem azt mondtam, hogy nem tetszett, csak, hogy nem értettem. :)
Magyarázat nincs, hogy mi miért történik, csak érzéseket közvetít, hangulatot teremt. Olyan akár egy absztrakt festmény.

Ami viszont konkrétan megjelenik az a rendszer kritika. Kivetitõn, a színészi játékkal párhuzamosan, mennek a polikai plakátok és a mémek.

Nekem a káosz sok volt és az ilyen nyílt közéleti utalások pedig nem annyira érdekesek számomra.
Egy kicsit "jó ez annak aki szereti". (5/10)