Színház

Mester és Margarita

színmű, magyar, 2013.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Nagyszabású román-magyar koprodukció!
Balázs Zoltán terve szerint az előadás, akár a mű Wolandja, poliglott lesz. A rendező a két kultúra azonosságait és különbözőségeit figyelembe véve román, magyar, angol, orosz és francia anyanyelvű színészekkel kutatja, vizsgálja az eltérő színházi gondolkodás-, és látásmódok közös halmazát. A próbafolyamat első fázisában a különböző nemzetiségű színészek egyelőre még "darab nélkül" dolgoznak, hogy "színházilag" is egy nyelven beszéljenek és kialakítsanak egy "közös szótárt". A próbák következő fázisában Bulgakov világának látható és láthatatlan dimenzióit az egészen különleges dramaturgiával felépített Mester és Margarita adaptációban olyan egyedülálló film-zene-színház konstrukcióban ismerhetik meg a résztvevők, mely egyszerre több síkon mutatja be a szereplők (át)változásait.

Bulgakov műve mind a két országban hamarabb jelent meg könyv alakban, mint a Szovjetunióban és mind a két országban kultuszregény. A szerző klasszikus műve mára szinte szó szerint "színházi" regény lett: színész és rendező, társulat és közönség számára egyaránt megkerülhetetlen élmény és feladat. Romániában a világon az elsők között 1980-ban, a bukaresti Teatrul Mic-ben Cătălina Buzoianu saját adaptációját vitte színre hatalmas sikerrel. A mostani előadás díszlet-, és jelmeztervezője az 1980-as bukaresti bemutató rendezőjének lánya, Velica Panduru, aki Balázs Zoltán több külföldi előadásának állandó tervezője.
A nagyszabású román-magyar koprodukció - mely egészen egyedi látványvilággal rendelkezik majd -, a júniusban 20. évfordulóját ünneplő Szebeni Nemzetközi Fesztivál kiemelt eseménye lesz. A rangos nemzetközi fesztiválon a Maladype "törzsvendég", a társulat először 2011-ben a Leonce és Lénát, majd 2012-ben a Tojáséjt játszotta nagy sikerrel. Balázs Zoltán a szebeni Radu Stanca Nemzeti Színház társulatát 2012 májusában, a nemzetközi színházi fesztivál workshopján ismerte meg közelebbről. Ennek a találkozásnak köszönhetően a Mester és Margarita szereposztásában 20 kiváló román színész kapott helyet. A koprodukciós előadás próbái január 5-én folytatódnak Szebenben, így a Maladype színészei hosszabb időre ismét külföldre költöznek.

A bemutató helyszíne: Radu Stanca Nemzeti Színház

A(z) Maladype Színház előadása

Stáblista:

Hozzászólások

Tibi5000 2013 jan. 04. - 22:23:42
Biztosan megnézem!