Színház

Mikor mehetek be végre egy szupermarketbe és ...

előadás, magyar, 2007.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

"Örülnék, ha mondjuk azt mondanád: francba a szegénységgel!, de abban is csak az volna, hogy ha más nem, azért ott van még a szeretet, hogy abban mégiscsak biztos lehetsz, hogy azelőtt mindnyájan egyenlőek vagyunk, de: a francba ezzel az általános elosztási és integrációs formával, ami előtt mindnyájan egyenlőek vagyunk! A szeretet! A szeretet előtt sem vagyunk egyenlőek. Ez az utolsó mentsvár, amibe mindenki kapaszkodik, mióta a nemzet elsüllyedt. Ez is, ez az agyrém - a Nemzet! A Szeretet! Egyenlőek csak a tébolyban vagyunk, csak ott vagyunk egyenlőek, ahová sosem tévedünk. Ez micsoda integrációs forma volna! Hogy ott legyünk, ahová sosem tévedünk, ahol nem lehetünk, senki!" (René Pollesch)

René Pollesch (1962) - író, rendező, a berlini Volksbühne Prater nevű játszóhelyének művészeti vezetője. Az ott bemutatott Prater-trilógia 2002-ben szerepelt a német nyelvterület legfigyelemreméltóbb előadásait bemutataó Berliner Theatertreffenen. Ugyancsak 2002-ben a Theater Heute színházi folyóirat körkérdésére a kritikusok Pollescht választották az évad legjobb drámaírójának, 2006-ban pedig megkapta a legjobb darabnak járó Mühlheimer Dramatikerpreis-díjat. A darab Németország egyik legprogresszívebb prózai színháza, a Schauspiel Stuttgart számára készült.

"Negyedik stuttgarti produkciójában Pollesch a korábbi műveiből ismert motívumokhoz kapcsolódik: drog, szerelem, technológia. Pusztán a nézőpontot változtatja meg, és így újabb téma merül fel: az identitás kérdése, az Én megalkotása - vagy másképp szólva: Ki vagyok, ha suhogós tréningnadrág van rajtam?
Már az előadás címe is sokat elárul Pollesch radikálisan innovatív színházáról, amely inkább gyűjtés és sorbaállítás mint művi csiszolás-reszelés. A kérdések színháza ez, mely nem szolgál kész tézisekkel és látványos mondanivalóval, hanem a magától értetődőt, a megszokottat szedi elemeire".
Stuttgarter Zeitung

Bemutató: 2006. ápr. 29., Schauspiel Stuttgart /Staatstheater Stuttgart

A(z) Újszínház előadása

Bemutató időpontja:

2007. december 2., Újszínház

Stáblista:

Hozzászólások