Színház

Mindent a kertbe!

színmű, magyar, 2016.

Értékelés:

6 szavazatból
Szerinted?

Hétköznapi, ismerős emberek, ismerős gondokkal. Viszonylag normális erkölcsi érzékkel. Richard kutató vegyész, elfogadható fizetéssel. Jenny háztartásbeli. Nemrég költöztek a kertvárosba. Az ezzel járó életmód meghaladja anyagi lehetőségeiket. Nincsenek nagy vágyaik: egy motoros fűnyíró, egy egészen kicsi melegház, jó iskolába járatni a gyereket, jobb cigi, jobb ital, egyszer-egyszer vendéglőben vacsorázni.

Ahogy a többi kertvárosi házaspár, új barátaik, akiknek szeretnének megfelelni. A veszekedésekké fajuló beszélgetések állandó forrása a pénz, a pénz hiánya. Jenny elmenne dolgozni, de Richard nem engedi. Egy szokásos veszekedés utáni hangulatba besétál a házba az ismeretlen Mrs. Toothe. Konzumnői munkát ajánl Jennynek. És ott hagy egy nagy köteg pénzt. A csábítás túl kézzelfogható. Jenny először csak néhány bankjegyet vesz el, aztán előhalássza a szemétből Mrs. Toothe névjegyét, amit az imént még őszinte felháborodással tépett ketté. A viszonylag normális erkölcsi érzék berzenkedése egyre erőtlenebb. Az elképzelhetetlen természetessé válik. A hazug világ cinikus elfogadásává.

A(z) Miskolci Nemzeti Színház előadása

Bemutató időpontja:

2016. január 29., Miskolci Nemzeti Színház

Stáblista:

Hozzászólások

10/10
FElepHánt 2016 máj. 08. - 17:26:17 10/10
FeHér ElepHánt Kulturális Ajánló Portál www.toptipp.hu

MINDENT A KERTBE---Zsótér Sándor...Miskolci Nemzeti Színház

Egy bulvárdarab, amelyet az invenciózus rendezés elgondolkodtató tragikomédiává fokoz. Kertvárosi mintaházaspár: közepes állású férfi, otthonában punnyadó feleség. A kamaszfiú drága egyetemen, a fûnyíró kézihajtány, a kertre nem jut egy fillér sem. Ullmann Mónika, a tüchtig háziasszony gondterhelten kalkulálja a kilátástalan háztartási költségvetést. Dolgozni kéne, legalább félállásban, az ismerõsök már mind jóval elõbbre tartanak. Váratlan vendégként imponáló asszonyság állít be, Voight Ági lehengerlõ jelenléttel uralja színpadot, munkát ajánl, bizarr feltételekkel. A hazatérõ férj szembesül a mindeddig élesen visszautasított feleségi munkavállalással, hát még mikor megtudja, hogy igazából egy úri
kupleráj lenne a tetthely.
Zsótér Sándor nagyszerû ritmusban, lassúdad építi a feszültséget, az elõbb még veszettül vitatkozó Rusznák András az orrunk elõtt töprengi végig a szünetet, látványosan megtörve, így fogadja el az extrém szituációt, na meg az elõlegként érkezõ dollárköteget. A kerti partyn már a jövõ tetszetõs képei vibrálnak a levegõben. Benedek Mari ordítóan színeskartonruháiban érkeznek a felékszerezett feleségek, az esztétikus közönségesség
mintapéldányaiként. Jancsó Dóra, Seres Ildikó, Péva Ibolya és Szabó Irén játékban, énekben ellenállhatatlan kvartettet alkotnak. A sikerember férfiak is ott rajzanak, amikor hívatlanul újra betoppan a kéjtanya Madame-ja. Váratlan leleplezések robbantanak izgalmas fordulatot, a kecses vígjáték a pénz körüli haláltánccá torzul.
Ha nem kötik valós és képzelt elvárások és egy ilyen erõs társulat áll a rendelkezésére, lám Zsótér Sándor bármilyen anyagból képes értékes, érdekes és szórakoztató elõadást varázsolni.