Színház

Mizantróp

előadás, magyar, 2004.

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

Egy erkölcsi probléma, amely köré a cselekmény szerveződik. Egy különös, sprőd figura, az embergyűlölő, aki korszerűtlenül hadakozik a világgal. Egy szerelem, mely irracionalitásával felborít egy aprólékosan felépített belső rendszert. Két világlátás összecsapása, nevetséges bukás, kivonulás a semmibe. Egy csaknem háromszázötven éves darab, versben. Ez Moliere komédiája, a Mizantróp.
Ezt szeretnénk megmutatni, egy tág és laza világban, ahol mi is következetességet, felelősségvállalást, biztos értékítéletet keresünk.
Mivel minden dolognak színe és fonákja van, a cselekményt egy olyan sajátos környezetbe helyeztük, melyben a darab által felvetett morális és emberi kérdések új árnyalatokkal gazdagodnak: egy homoszexuális közösségbe. A másság megjelenése előadásunkban nem provokáció, csupán egy olyan kiindulási pont, ahonnan látószögünk tágabb lehet. Egy melegek között játszódó Mizantróp reményeink szerint arra készteti a nézőt, hogy túltegye magát a hétköznapi erkölcsön, és megpróbálja a felvetett morális problémákat önmagukban, vagyis egyetemességükben megérteni.
A darabot Petri György már-már átdolgozásnak nevezhető, kitűnő fordításában játsszuk.

A(z) Krétakör Színház előadása

Bemutató időpontja:

2004. március 12., Krétakör Színház

Stáblista:

Hozzászólások