Színház

Monokli

játék, 2 felvonás, magyar, 2012.

Értékelés:

9 szavazatból
Szerinted?

A Monokli játékos, szenvedélyes jeleneteiben és gyerekpárbeszédeiben ott lüktet Molnár Ferenc örök szerelme, a színház és a századforduló Budapestje. Ez az imádnivaló, léha, korrupt, fényűző és koldusszegény város. Molnár metsző humora és éleslátása már fiatalkori írásaiból is sugárzik. Egy rendkívül művelt, bölcs és sziporkázó író, már a világsiker kapujában; egyik kezében könnyed, pergő, szellemes színdarabokkal, a másikban kemény hangú, okos, hazafiúi felelősségérzettel átitatott napi sajtóval. Mélyen a szívében pedig sok érzelmességgel és igazi költői érzékenységgel.
A Monokli ősbemutató a Pesti Színházban, melyet Molnár Ferenc párjeleneteiből, novelláiból, tárcáiból állított össze Fesztbaum Béla, aki az előadás zeneszerzője is. A Monokliban a Vígszínház nyolc kiváló színészét láthatjuk, és az ő együttjátszásuk már önmagában egyedivé teszi ezt a színházi estét.

A(z) Pesti Színház előadása

Bemutató időpontja:

2012. március 16., Pesti Színház

Stáblista:

Hozzászólások

aavvaavv 2017 márc. 11. - 23:50:35 Előzmény Arturo gróf
Öt évvel ezelõtt mutatták be, legalább három éve nem játsszák ezt az elõadást. Kissé furcsa ez a jelen idõben megfogalmazott hozzászólás.
1/10
Arturo gróf 2017 márc. 11. - 14:12:01 1/10
Nézhetetlen, érdektelen unalom, szünetben tömegesen távoznak a csalódott nézõk.
1/10
kadimre 2013 ápr. 23. - 23:43:51 1/10 Előzmény bujdosxo
Sajnos ez egy nagyon poros, unalmas es nehezen elvezheto darab, Molnar kevesbe ismert irasait osszefuggestelen jelentekben tolmacsoljak jobb napokat latott szineszek akik lathatoan unjak amit csinalnak. Molnar a nok hazugsagairol szolo elmelkedesei ugyanugy kinosan idejetmultnak hatnak mint az akkori napi politikarol irt elcelodesei. Tulajdonkeppen ez egyaltalan nem szinhaz, nincs itt sem cselekmeny sem karakter sem konfliktus, gyakran a szineszek egyszeruen a nezokhoz fordulva szavaljak el a poros es egyaltalan nem elmes Molnar irasokat.
9/10
bujdosxo 2013 márc. 31. - 18:20:46 9/10
Molnár szelíden, értelmesen, humorosan, jobbító szándékkal írt a problémákról.
1/10
baranyizoltan 2012 ápr. 06. - 22:05:52 1/10 Előzmény kishalmi
Mivel én is elõször szólok hozzá ilyen oldalon, így azt hiszem 1-1. :)
A reagálásából úgy érzõdött, hogy azt gondolja, hogy nem tudtam "olvasni a sorok között". El kell keserítenem, mert jelentem: tudtam. Nem az áthallásoktól lesz jó egy darab. És nem is a vastapstól! Ha már egynél többször járt színházban, akkor láthatta, hallhatta, hogy nálunk MINDEN elõadás vastapsot kap a publikumtól. Nekem úgy tûnik, hogy ez afféle megfelelési kényszer, hogy "Lám, milyen jó, értõ közönség vagyunk!" Amúgy ezt nézve is elég lapos volt az elõadás, mert csak egy szokványos (amolyan "kötelezõ") vastapsot kapott. Láttam már elõadást, ahol egy-egy színész egymaga besöpört ekkora tapsot.
Amúgy vettem a fáradtságot, és elolvastam az említett kritikákat. Sõt, hozzá olvastam még egyet: http://csalanlevel733.blogger.hu/cimke/monokli Bár igazából jobb szeretem a hús-vér emberek véleményét.
Szasa. 2012 ápr. 04. - 19:09:12 Előzmény kishalmi
Köszönöm az olvasók nevében. Az én kedvem sikerült visszahozni! :)
10/10
kishalmi 2012 márc. 29. - 13:35:25 10/10 Előzmény baranyizoltan
Életemben elõször most regisztráltam bármiféle oldalon is, ennek oka az elõttem szóló Úr bejegyzése, így ez bóknak is tekinthetõ lenne:-)..
Úgy érzem nem hagyhatom, hogy egy ennyire negatív megjegyzés árválkodjon az éterben errõl a véleményem szerint, igazán értékes, igényes munkáról a Monokli c. elõadásról. Valóban nem beszélhetünk hagyományosan vett darabról, jóval túlmutat azon. Ahogy egy nézõtársam fogalmazott:'Tudni kell a sorok között olvasni'. Miniforradalom zajlik a színpadon színházi, társadalmi, emberi értelemben. A csodálatos,gazdag magyar nyelv; gyönyörû,finom asszociációk; különleges,filmes szerkesztettség; magával ragadó zenei töltet és az idõs színészek elbûvölõ,hõsies (átlagéletkoruk 70 év!!)hozzáállásával. Az elõadás minimum kétszernézõs, ami segíthet a megfelelõ értelmezésben. A nézõk részérõl a vastaps, illetve két hivatalos kritika is hozzájárulhat a darab értékeinek felfedezéséhez. Az egyik a www.kultura.hu oldalon, a másik a www.szinhaz.net oldalon. található.
1/10
baranyizoltan 2012 márc. 25. - 23:39:54 1/10
Rég láttam ilyen rossz darabot. Feleségem szerint utoljára ~10éve egy Anna Kareninán akadtam ki ennyire, de az már olyan régen volt, hogy szerencsére már el is felejtettem. Remélem ezt is el fogom.
Sajnos a színészek sem remekeltek. Folyamatosan bakiztak, kiestek a szerepükbõl.