Színház

Mosd meg kezecskéidet, eszünk!

előadás, szlovák, 2011.

Értékelés:

3 szavazatból
Szerinted?

A színdarab olyan környezetre koncentrál, amellyel a szlovák drámairodalom ez idáig nem nagyon foglalkozott. Az író megfigyelő képessége nagyon hasonlít ahhoz, mely tipikus volt az új hullám filmesei, az új regény írói, vagy például olyan drámaírók mint Edward Albee vagy Slawomir Mrozek számára. Az új hullám civilizmusa nem csak a környezet kiválasztásában, hanem a nyelvezetben is mutatkozik. Scherhaufer teljesen civil nyelvet használ, viszont ezt a stílust néha poétikus képek szegik meg. Színdarabja nagyon szimpatikusan ábrázolja az "alsó réteg" hőseit.

Öt ember egy kis olasz nyaralóhelyen. Mária, akire jellemző az állandó tisztaságra való törekvés (tiszta asztal - tiszta lélek), prüdéria, hűség az egyetlen férfihoz, aki jelen van az életében - a férjéhez, és aki nem szokta meg, hogy a fia felnőtt és még mindig kisfiúnak kezeli. Boris, aki csak azért utazott el mamájával közös nyaralásra, mert a szerelme pont Alena, a csinos kolléganő. Ki akar törni anyja felügyelete alól, próbál felnőttesen viselkedni és prágai filmes tanulmányokra készül, amiben az anyja meg akarja őt akadályozni. Egy, látszatra szarkasztikus, de igazából mély gondolkodású fiatalember, aki talán komolyan gondolja viszonyát egy idősebb nővel. Alena azok közé a nők közé tartozik, akik büszkén önállóak, akik vállalják feminista gondolkodásukat, de lelkükben egyet szeretnének: családot. Alena szerint nem biztos, hogy Boris az a férfi, akiben megtalálta gyermeke apját. E három főszereplőhöz csatlakozik Jano a buszsofőr, aki, úgy tűnik, általában kihasználja a messzibe utazó hölgyeket és erre törekszik Máriánál is - sikerrel. Ami Janónál siker és Máriánál egy, és ez idáig egyetlen nem várt erotikus kaland, Borisnál maximális kiábrándulás. Csalódik az anyjában, a szerelemben és egyáltalán a család intézményében. Laura a darabban tulajdonképpen csak egy eszköz az érzelmek felkorbácsolásához, ő az, aki viselkedésével felébreszti Máriában rejtett és elnyomott szexualitását. Mária amorális tette egyben tulajdonképpen lázadás eddigi "száraz" és becsületes élete ellen. Nem számít, hogy Jano egy egyszerű gondolkodású ember, nőnek tekinti őt, ami, és ez a legtragikusabb, elfelejteti benne az anyai mivoltát is.
Mosd meg a kezecskéidet, eszünk! c. színdarab vígjáték. Az a fajta vígjáték, ahol viszont csak a premier plánban nevetünk. Nevetünk a dialógusokon, a szituációkon. A humoros párbeszéd mögött viszont ott rejlik a három főhősnő drámája: fájdalmas kapcsolatok, fájdalmas múlt, rejtett vágyak, érzelmek, maga a nem mindig egyszerű élet.
15 éven felülieknek!

A(z) Merlin előadása

Stáblista:

Hozzászólások