Színház

Motel

előadás, magyar, 2011.

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

Pályaudvar, panzió vagy szálloda - csupa átmeneti helyszín csupa átmeneti, vagyis se ide, se oda nem tartozó embernek. Akik összejönnek, találkoznak, továbbmennek - mindig szigorúan a véletlen logikátlan logikája szerint.
A főleg az amerikai filmvásznon és drámairodalomban virágzó téma (a Psycho-beli Bates-moteltől Sam Shepardig és tovább) 2003-ban született újjá kortárs magyar drámaszöveg formájában. Bodó Viktor és Vinnai András szövegkönyvéből akkor Bodó Viktor rendezett előadást a Katona József Színház nagyszínpadán. A Motel gyorsan megtalálta célközönségét, és rövid idő alatt kultikus produkcióvá vált.
A Motel nem gyarapítja az ún. jól megírt drámák sorát: a szerzők ugyan kiválóan ismerik a színpad szabályait, abszurd epizódokból építkező szövegük azonban kiröhögteti és fonákjáról mutatja meg a dráma működési mechanizmusát.

Látszólag egy történetet nézünk, színházat. Megismerünk szereplőket, van cselekmény. ?Igen, ez egy olyan misztikus-thriller-komédia? Aztán mire elkényelmesednénk, kiderül, hogy mindez egyáltalán nincs így: semmi sem az, aminek látszik. Mintha a színház csak egy kiüresedett forma lenne, amit újra meg kell tölteni fantáziával, játékkal, meg egy csipet David Lynch-csel, Tarantinóval, a Cohen-testvérekkel, meg persze Bodóval és Vinnaival. Gondoljunk csak a recepciósra, aki regényt ír arról, hogy egy író regényt ír egy motelről, ahol egy recepciós regényt ír? Ugye még tudják követni?

Az írói babérokra törő, öntudatos recepciós, a hiperérzékeny, mindig sértődött takarítónő, a diktatórikus igazgató, a több nyelven perfekt szobapincér a szállóhely régi bútordarabjai, és akkor a véletlenek különös összjátéka folyton a motelba beeső íróról, vagy a titokzatos vírust megfékezni akaró kutatókról még nem ejtettünk szót. A jól szervezett fejetlenséget a Kaposvári Egyetem IV. éves színészhallgatói jelenítik meg, a legteljesebb káoszért pedig a rendező, Rusznyák Gábor felel.

A(z) Kaposvári Egyetem Művészeti Főiskolai kar előadása

Stáblista:

Hozzászólások

5/10
FElepHánt 2011 márc. 28. - 15:12:50 5/10
FeHér ElepHánt Kulturális Ajánló Portál ----- www.toptipp.hu

MOTEL ---- Rusznyák Gábor ----- Kaposvári Mohácsi osztály ----- Merlin

Semmiképpen se meneküljünk el az elsõ szünetben! Addig ugyan értelmetlen zagyvaság az egész, amelyet csak kétszeri bealvással éltünk túl, de a nagyszerû csapat példás fegyelme, hõsies küzdelme az otromba anyaggal, fantasztikus koncentrációja és összjátéka maradásra késztetett. Õk aztán nem hibásak! A bûnös a rossz darab, melyben az akkor kezdõ szerzõ hetet-havat összehord, ami, tetézve a bõdületes rendezéssel, már 6 évvel ezelõtt is bukáshoz vezetett a Katonában.
A maratoni díszlet-húzogatásban derekasan helytáll a motel gárdája: az angyali nyugalmú Béli Ádám, a fürge nyelvmûvész Vitányi-Juhász István és a vergõdõ direktor Váncsa Gábor. Figuratíve jó Boross Anna és Keresztény Tamás élve-halva. Rusznyák Gábor, mint rendezõ az elsõ felvonásban korrekt munkával realizálja a semmit, de hová tette a Húzó Ceruzát?
Végül is majdnem az egész expozíció felesleges, otrombán burjánzó, beleférne tíz percbe, meg lehetne kurtítani a vatta-szereplõk névsorát is. Éppen a második rész indokolja mindezt, melyben a két gengszter története önmagában elég, jeleneteik kialakítása is kétségtelen írói kvalitásokat mutat. Formán Bálint egyre fogyatékosabb fizikai állapotában is a
pengeéles dikció és a szuggesztív játék bámulatos egységével operál, Porogi Ádám fenséges nyugalma, könnyed naivitása felejthetetlenné teszi kifinomult alakítását. Ilyen arisztokratikus rosszfiúnak talán nemcsak a pénzünket adnánk szívesen! Összefogott nõiességében most is erõteljes Lovas /immár/ Rozália bûvös karizmája, a félnótás karbantaró szerepében pompásan lubickoló Jerger Balázs-zsal felvezetett párjelenet minden "büntetõsdi" nélkül is hatásos lenne. Ahogy a kutatók értelmezhetetlen zagyvalékai sem kellenek!
Felélénkülve a gyilkos-duett bravúros humorától, vállaljuk az udvar macskaköves horizontján a túlvilági folytatást. A frenetikus húsz perc helyre billenti a mérleget, lovagi kardpárbaj, íijjas mesterlövész, egymásnak esõ kísértet-ármádiák és közöttük a rettegõ evilágiak:
szupersebességû, szellemes paródiája a misztikus hülyeségeknek. Itt lehetne megtapsolni az osztály csillagos fizikai, szellemi és színészi teljesítményét, a még következõ három /!!!/ rész már csak a generális lepukkadás, egyszerûen el kell hagyni! Minek egy olyan darabot
befejezni, amely nincs is?!?