Színház

Mózes, avagy a tízparancsolat

előadás, magyar, 2011.

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

"Az Ótestamentum és az Újtestamentum értékrendje az égő csipkebokorból a Jó Isten elrendeltetése, melyet Mózes által küldött el az emberiség számára. A főhős szétválasztotta a Vörös-tengert, a sziklából vizet tudott fakasztani és negyven éven keresztül a rabszolgaságból kimenekített népét a Sínai-sivatagban megpróbálta megnevelni, ami természetesen nem sikerült neki, mert ez a Mindenható privilégiuma, illetve minden ember saját elhatározása, aki önmagát egy magasabb minőségbe, jobbá kívánja tenni.
Gyermekorom egyik nagy élménye volt, amikor nagymamám, Guttmann Amália, szegény tokaji gazdálkodó zsidók ötödik gyermekeként a Testamentum vidéki legendái szerint elmesélte nekem, hogy Mózest csecsemőként elvitték a fáraó udvarába, ahol a hatalom tulajdonosa azt mondta alattvalóinak: Tegyetek két tányért elé, az egyikben legyen parázs, a másikban pedig arany, és ha a kisded ahhoz a tálhoz nyúl, ahol az arany van, halálra van ítélve, ha azonban a parázstálhoz nyúl, életben maradhat. A kisgyermek természetes ösztönei az arannyal telített tál felé vitték el a kezét, de egy védőangyal a parázzsal teli tálhoz lehelte a gyermek kis tenyerét. Megmenekült. Az emberiség történetének egyik legnagyobb legendája, Mózes és népének története innen indult. A Tízparancsolat kőbe vésett törvényei a mai napig a legmeghatározóbb parancsolatok azon emberek számára, akik meg akarnak felelni a Mindenség Urának.
A táncszínházi előadás a csodák világát, valamint a saját magával küzdő Mózes és a Jó Istennek megfelelni vágyó ember belsőséges harcát, gondolatait, küzdelmét eleveníti meg. Nagymamám utolsó története azt mesélte el, hogy Mózes, aki már vénséges vén ember volt, amikor a népe az ígéret földjére lépett, ezt kérte a Mindenhatótól: Csak egy madárka szeretnék lenni egy fán, engedd meg, hogy láthassam a Te csodálatos adományodat. Az Úr azonban elutasította Mózes kérését: Nem! Nem! És nem!
A válasz elgondolkoztató...."
Markó Iván

A(z) Magyar Fesztivál Balett előadása

Stáblista:

Hozzászólások

1/10
elszabó 2013 jan. 01. - 16:36:05 1/10
Mózes történetének szájbarágós elbeszélése nem sok szellemi töltetet nyújt. Inkább realista illusztráció mintsem elgondolkodtató feldolgozás, az elõadások számához mérve drága díszletezéssel - futja rá a függetlenektõl elvett állami támogatásból. Ilyen lesz a jövõ ideál produkciója?
csesznegi 2011 nov. 04. - 15:07:01
Markó Iván szerintem a legnagyobb név a magyar balett mûfajában, s nagyon kiváncsian várom az elõadást. Csesznegi Gyula.