Színház

Nóra

dráma, 3 felvonás, magyar, 2005.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Ibsen a darabot 1879 nyarán írta Olaszországban. Eredeti címe: Babaotthon. Témáját egy újságcikkből merítette, amely arról értesített: egy tudatlanságban tartott fiatalasszony, hogy segíthessen családján, váltót hamisított. Ebből alkotta meg, talán legsikeresebb társadalmi drámáját, amelyben a kor vitatott témájához, a nőkérdéshez nyúl.

Torvald Helmer ügyvéd feleségét, Nórát, kisgyermekként, saját tulajdonaként kezeli, mindent megad neki, de megfosztja önrendelkezési jogától. Szerinte egy nő egyedüli kötelessége a családi fészek rendben tartása, gyermekei nevelése, férje kiszolgálása. Nóra - nem gondolva arra, hogy ennek tragikus következményei lehetnek - hamis váltót ír alá, ezzel ugyan tönkreteszi házasságát, de elindulhat a maga szabadabb útján.

A modern társadalom nem az emberek, csakis a férfiak társadalma" - írja egyik feljegyzésében - "Ha a férfiak tenni akarnak valamit a nők szabadságáért, társadalmi helyzetük javításáért, először puhatolóznak, vajon a közvélemény, a férfiak véleménye helyesnek tartja-e? Mintha csak a farkasoknál érdeklődnének, helyeslik-e a bárányok életét biztosító védőintézkedéseket."

A Nóra világszerte felbőszítette a közönséget - a németek követelték, hogy az asszony maradjon férje mellett, Angliában oly nagy volt az erkölcsi felháborodás, hogy elkészítették a folytatását is: Helmer, mert felesége elhagyta iszákos lett, fia váltót hamisított, lánya pedig öngyilkos lett.
Magyarra 1889-ben fordították először a Nemzeti Színház számára, a főszerepet Márkus Emília játszotta.

A(z) Soproni Petőfi Színház előadása

Bemutató időpontja:

2005. április 16., Soproni Petőfi Színház

Stáblista:

Szereplők

Helmer (ügyvéd)
Nóra (a felesége)
Doktor Rank
Lindéné
Krogstadt (jogtanácsos)

Alkotók

Hozzászólások

Swing Karácsony Gájer Bálinttal
Swing Karácsony Gájer Bálinttal

Gájer Bálint először ad koncertet a MÜPÁ-ban december 7-én.

Jegyvásárlás