Színház

Odüsszeusz szemeteslapáton

színmű, magyar, 2014., 15 - 99 éves kor között

Értékelés:

2 szavazatból
Szerinted?

Családi színház Odüsszeusz történetéről, különleges adaptációban, háztartási eszközökkel (dugóhúzó, szemeteslapát, habverő, hajszárító), a Bárka három színészével (Szorcsik Kriszta,Dévai Balázs, Jerger Balázs), akik báboznak és kellékként is használják az említett tárgyakat, mindez csodálatos zenével és humorral kísérve. Az előadás nemcsak a gyerekekhez szól, hanem kamaszoknak, egyetemistáknak, felnőtteknek egyaránt. Emlékezetes közös családi szórakozás.

Philippe Genty és Mary Underwood a Bárka három színészével Homérosz Odüsszeiá-ja nyomán különleges tárgyszínházi előadást hoz létre, melyben háztartási eszközök "szereplésével" mesélik el az örökzöld történetet, elsősorban gyerekeknek, de megkapó látványvilága és az emberi lét alapkérdéseit föltevő gondolatisága (határok, menekülés, száműzetés, hűség) felnőttek számára is élvezetessé teheti az előadást.

A(z) Bárka Színház előadása

Bemutató időpontja:

2014. március 29., Bárka Színház

Stáblista:

Hozzászólások

10/10
FElepHánt 2014 máj. 31. - 14:48:55 10/10
FeHér ElepHánt Kulturális Ajánló Portál www.toptipp.hu
ODÜSSZEUSZ SZEMETESLAPÁTON---Philippe Genty---Bárka Színház

A hajó teste szálas seprûzet, a fedélzet merész csúcsban meredõ szemeteslapát, Odüsszeusz dugóhúzóként kormányozza a ragyogó-kék asztallap mediterrán tengerén. Az angol alkotók három színésszel, szellemes dialógusokkal, bravúrosan animált háztartási arzenállal
jelenítik meg a homéroszi eposzt.
Krómozott fazéksisakban elõször Dévai Balázs harsány hõsét láthatjuk, a Lótuszevõk szigete után Jerger Balázs-ra száll a gasztrokellék fejdísz. Õ már inkább a csavaros eszû vitéz furfangjaira koncentrál, megfontoltan okos karakter. Szorcsik Kriszta is bejelenti címszerepi igényét, de nõi kvóta híján eltanácsolják, nincs min bánkódnia, parádés hölgyszerepek egész koszorúját kapja cserébe.
Káposztaleveleket morzsolva Kirke-ként hódít, balzsamos /színész/nõi csábítása védhetetlen, a vega-évek szextermése két kis káposztafej. A Kyklopszot sikerül elkerülni, annál veszélyesebben ágaskodnak Szkülla és Karibdisz szirtjei: habot okádnak a szájas szifonok.
Philippe Genty és Mary Underwood rendezése egyetlen ziccert sem hagy kihasználatlanul, úgy záporoznak az ötletek, mint a mennydörgõ tengeri vihar. Hajótörés, menekülés, újabb sziget, újabb kalandok, robbanékonyan sorjázó humor-petárdák.
Ki tudna ellenállni Calypso tangóritmusban vonagló bájainak, a földközi borok mámoránál is erõsebb a táncoslábú asszonyi kihívás.
A heves iramú játékban remekelnek a színészek, nemcsak a szöveget, a karaktert hozzák bravúros lendülettel, megmozgatják a háztartási eszközök, a konyhakellékek teljes repertoárját, nem is bábszínészek: életre keltõi õk a kezes tárgyaknak. A kópésan népi buffo Dévai Balázs, a racionálisan ütõs Jerger Balázs, a tüneményes szuggesztivitású Szorcsik Kriszta hahota-orkánok közt varázsolja el a publikumot, a kisiskolásoktól nagykamaszokon át a gyermeki szívvel kacagó felnõttekig. A Bárka, Odüsszeusz legyezõvitorlás hajója tengerre száll, jöjjön hát mindenki egy kalandos utazásra!Bárka 2014