Színház

Ördöghajsza

előadás, 2 felvonás, magyar, 2006., 15 - 17 éves kor között

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Az Ördöghajsza című színházi nevelési program a 15-17 éves korosztály számára készült - alapját Arthur Miller A salemi boszorkányok c. drámája adja. Vendégeink nemcsak megnéznek egy színházi előadást, hanem annak bizonyos pontjain aktívan be is kapcsolódnak a történetbe. Ez a fajta nézőbevonás nem azokra a kínos emlékű gyerekelőadásokra emlékeztet, amelyekben időnként felkiabálhattak a gyerekek a színpadra, netán rossz esetben fel is szaladhattak, hogy aztán nagy nehezen lezavarják őket; nem is a beavató színházak beszélgetős műfaját követi. Itt a gyerekek teljes értékű nézők és gondolkodótársak, sőt játszótársak is a hat színész-drámatanár számára. A színházi részeknél nézőként vesznek részt a programban, majd egy-egy részlet után lehetőséget kapnak arra, hogy értelmezzék az eseményeket, esetenként befolyásolják a cselekményt és szereplőként is részeseivé váljanak a történetnek. Ez utóbbit nem azért teszik, hogy színészként mérettessenek meg, hanem a mélyebb megértés, a megtapasztalás érdekében.
A salemi boszorkányper ismert történet. Sándor L. István Miller-adaptációja és Uray Péter rendezése alapján azt a kérdéskört tartottuk fontosnak kiemelni, ami a serdülőkor egyik kulcsproblémája (Erik Erikson világhírű pszichológus szerint legfőbb konfliktusa), ezt pedig így definiáltuk: Mennyire őrizhetem meg önállóságomat, identitásomat a kortársak között? Vagy másképp: Milyen szinten kell alávetnem magam a kortársaim elvárásainak ahhoz, hogy ne szigetelődjek el? És mit tegyek, ha hagytam magam belesodorni/belesodródni valamibe, amit magam is helytelennek tartok?
Ezek megválaszolásához Mary Warren figuráját hívjuk-hívtuk segítségül: az ő tragédiájára fókuszálunk a gyerekekkel a közös játékban.

Az Ördöghajsza c. előadásnál is különösen fontos, hogy az előadás milyen színházi nyelven szól a gyerekekhez/fiatalokhoz. Nem csak a témán keresztül akar újat adni ifjú nézői számára, hanem a színpadi kifejezőeszközök minőségével és milyenségével is.

"Felhívjuk a figyelmet arra, hogy az Ördöghajsza hosszú - valamivel több, mint három órás - játék! Kérjük, hogy felnőtt vendégeink közül azok vegyenek részt a teljes délelőttöt kitöltő programon, akiket az egész tevékenység érdekel: ennek pedig - mint a fentiekből is kiderül - a színház mellett fontos része a gyerekek-fiatalok és a színész-tanárok együttgondolkodása és közös játéka. Fiatal vendégeink számára nagyon zavaró, ha a beszélgetésüket, játékukat (a felnőttek) járkálással, fecsegéssel teszik tönkre.
A játékot egy szünettel játsszuk, ami kb. a 90. perc után következik be". - Társulat

A(z) Panboro Színház előadása

Stáblista:

Hozzászólások