Színház

Oresztész

színmű, magyar, 2014.

Értékelés:

12 szavazatból
Szerinted?

He belelapoznánk a Tantalidák, azaz Oresztész és felmenői családi albumába, szörnyű bűnök sora tárulna szemünk elé: vérfertőzés, családon belüli erőszak, csalások, hazugságok, árulások és gyilkosságok garmadája. Minden bűn bosszúért kiált, minden bosszút újabb megtorlás követ, minden generáció hordozza az előző nemzedékek bűneit. Vajon Oresztésznek van más választása?

Euripidész színműve csaknem két és félezer éves, de mai szemmel nézve is modern. Szereplői éppolyan frusztráltak, akaratosak, zavarodottak, kétségbeesettek, hiúk és kisszerűek, mint akárki más. Euripidész kíméletlenül lerombolja az antik hősöket övező mítoszokat, nem éppen hízelgő véleményt mond az istenekről és az emberekről is. Nevetségessé tesz mindent és mindenkit, valahogy még sincs kedvünk nevetni a végén.

A Radnóti Színház 2014/15-ös évadának első bemutatóját Horváth Csaba rendező-koreográfus, a Forte Társulat alapítója és vezetője rendezi.

A(z) Radnóti Színház előadása

Bemutató időpontja:

2014. október 5., Radnóti Színház

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

10/10
zsoltu67 2015 máj. 22. - 21:40:47 10/10 Előzmény circelloo
Én ezt megnézetném diákokkal, sokkal jobban átélhetõ, mint a szokványos elõadások.
9/10
circelloo 2015 jan. 19. - 11:00:27 9/10 Előzmény denilson
Remek darab, kíváló színészi játék, nagyszerû rendezés, olykor humor is került a mély tartalomba. Csak ajánlani tudom. 9/10
7/10
denilson 2014 okt. 07. - 00:54:04 7/10
Érdekes választás az Oresztész, ha egy rendezõ fizikai színházzal kívánja vegyíteni a szószínházat. Azért gondolom így, mert Oresztész alapvetõen egy passzív antihõs, aki a darab utolsó negyedében aktivizálja magát. Számomra eleinte idegen volt, de amikor felpörögtek az események és a fõszereplõk elhatározták magukat, hogy megölik Helenét, akkor valahogy harmóniába került a mozgás és a szó és Rétfalvi Tamás tehetsége is jobban kibontakozott. Külön izgalmas volt olyan színészek mozgáskultúráját figyelni, akik alkatukból fakadóan nem képesek akrobata mutatványokra, mégis Csomós Mari kivételével mindenki mutatott valami újat, ami a fizikai színház sajátja. Pl: Gazsó György és Bálint András. A rozsdaette palota hátsó fala különös atmoszférát teremt a kirekesztett görög hõsöknek, a kiálló szögek pedig kettõs funkcióval bírnak, szóval sok kreatív megoldás van benne.

Hozzám nem áll közel, de ez a váltakozó színvonalú Oresztész a végére összeáll. 10/7