Színház

Osiris Tudósítások

táncelőadás, 2002.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Ízisz és a tizennégy részre feldarabolt Ozirisz utódai a mai napig folyamatosan újraélik a régi történetet. Ami kívülről sérthetetlen, az belül beteg, végül szétporlad. Egy izolált, steril világ óhatatlanul belülről rohad. Az idill mindig ijesztően titokzatos. Az Artus előadása cselekvő színház. Profán rítusok, képi és zenei jelenségek jellemzik. Plutarkhosz műve nyomán kelnek életre az egyiptomi és az ókori-keleti mondavilág fő szereplői.
Mindegyik jelenet analógia a központi témára, vagy annak irányába mutat:

"A szétporladás elve:
A teljesen szétesett világ újra egységesnek tekinthető. Ami folyékony, az rendezetlenül szétáramlik. Ami folyékony az egységes. A tenger milliárdnyi cseppből áll, de a tenger egy. Ami szilárd, de elemeire bomlik, az rokon a folyékonnyal. Ilyen a sivatag. [?] A természet és benne az ember sorsa: a szétaprózódás. Legyen szó az ősrobbanásról vagy a kontinensek szétszakadásáról vagy az emberi tevékenységek specializálódásáról, családról. De ha a fragmentum önálló életre kel, és ragaszkodik átmeneti állapotának állandósításához, úgy a folyamat megreked, zátony, gát, dugulás keletkezik. A fragmentum elszigetelődve, önmagára maradva, külső viszonyaitól elszakítva elkorcsosul, és önmaga hozza létre továbbbomlásának okozóit: betegségeket, terrort. A fragmentum e belső aktivitást katasztrófaként éli meg."

A szereplők:
- egy XIX. század végi család: fiatal pár és gyermekeik, akik túszul ejtik saját szüleiket
- az idős Izisz napjainkban
- egy japán sztárriporter
- Anubisz, az egyiptomi kutya

A japán teaszoba TV stúdióvá alakul át, mikor Kiss Erzsi saját zenéjével riporterként folyamatosan "élőben tudósítja" a színpadi eseményeket, melyekhez képi kommentárok is társulnak, és a néhol beleszövődnek Schubert: Halál és a Lányka akkordjai is.

A(z) Artus előadása

Bemutató időpontja:

2002. október 18., Artus

Stáblista:

Hozzászólások