Színház

Paraszt Dekameron

előadás, 75 perc, magyar, 2010.

Értékelés:

6 szavazatból
Szerinted?

Tréfás népi játékunk cselekménye az Újabb Paraszt Dekameron igaz meséiből áll, melyeket Nagy Olga folklorista gyűjtött az erdélyi Szék település és más tájak nagy mesemondóitól. Leginkább Győri Klárától, származnak, Kali nénitől, aki maga is olvasta a halhatatlan reneszánsz mesemondó, Boccaccio novelláit. Ahogyan Boccaccio is a maga korát rajzolja Dekameronjában - a mindenkori mesemondó természete szerint, aki tündérek, táltosok, óriások mellett környezetéről is vallani akar, - úgy elevenedik meg a paraszti élet minden vonatkozása a Paraszt Dekameronban a széki mesefa által. Boccaccio novellái Kali néni hangján lenyomatai lettek a népköltészet igaz természetének: csakis azt integrálni, ami emberi, és ami az embernek örök igénye lesz, míg a földön él. Ahogy a Nap a Holdat kergeti, az ördög az embert, a bánat az örömet, a rossz a jót, a kakas a tyúkot, úgy kergeti magát az ember a saját, szerelemtől tüskézett örök boldogsága felé. Játékunkból a mindenkori ember világlik ki, az ember, kiről a Dekameron és a széki elbeszélő is nagy szeretettel szól.

Tréfásan, de nem tréfálva beszél az előadás kusza és furcsa élethelyzetekről, vaskos igazságokról, konfliktusokról, egy humorosan komoly fordított világról, az öröm és a csalódás, a vágyódás és az elengedés, a bugyutaság és az ördöngösség női és férfi oldaláról, pórul járt szeretőkről és szerelmi csintalanokról. Ám Önök ne aggódjanak a kendőzetlen szerelmi megnyilatkozások pajzánsága miatt, mert férfi és nő efféle eseményeit még az igen féltett erkölcsű asszonyi fül is nagy huncutsággal fogadta bé, régen is, és ezután is.
Legyen hát a játék kedvükre, és erősítse Önökben az élni akarást!

A(z) GNM Színitanoda előadása

Bemutató időpontja:

2010. március 28., GNM Színitanoda

Stáblista:

Hozzászólások

8/10
Johann 2013 okt. 21. - 19:06:52 8/10
Szeptemberben láttam ezt a remek elõadást Szentendrén, Ivancsics Ilonáéknál. Az õ itteni fórumában már írtam is róla, többek között azt, hogy "ha jól látom - azonos azzal az elõadással, ami a József Attila Színházban folyamatosan mûsoron van ( http://www.jozsefattilaszinhaz.hu/eloadasok/paraszt-dekameron ), még ha egy-egy ponton változott is a szereposztás (...). Az mindenesetre bizonyos - és "gyanús" -, hogy mindkettõt Márkó Eszter rendezte. Akinek ezúton is szívbõl gratulálok! Ivancsics Ilona elmondta az elõadás elõtt, hogy Márkó Eszter maga is erdélyi származású, mi több - ha jól értettem - a mû az õ nagymamájának a gyûjtése alapján készült el! :)
Szentendrén többször már nem lesz látható, de Angyalföldön még utolérhetõ és érdemes is utolérni, mert azon túl, hogy igazán mulatságos (tele nyelvi leleménnyel és vérbõ népi humorral), szerencsére ennél jóval többet is tud: a "látomásos" Dekameron-i eseménysort keretbefoglaló, fõként meglepõen hatásos állóképekbõl - és az elején nagyon szép énekekbõl - álló jelenetek jóval túlmutatnak a pajzán tréfákon, megadják az igazi katarzis átélésének a lehetõségét is. Szinte hihetetlen, mennyire az emberbe vésõdik pl. amikor a mû végén a fõhõs leesett kalapját elvesztettnek hitt mátkája adja vissza neki. Bizonyára szimbolikusan igaz: a férfi csak a nõ mellett tud igazán férfi lenni, kiteljesedni, ezért a fõhõs csak igaz kedvesétõl kaphatja vissza férfi-ségét kifejezõ kalapját, amikor végre megérkezik abba a harmóniába, amit egész addig (más utakon) hiába keresett."
Azóta pedig találtam egy elismerõ színikritikát is az elõadásról: http://petovariagnesszinikritika.wordpress.com/2013/10/07/paraszt-dekameron/ (A Paraszt Dekameron legközelebb november 6-án látható a József Attila Színházban.)